0:05
Főoldal | Rénhírek

Joyce-ra emlékeztek Szombathelyen

Könyvbemutatóval, képzőművészeti kiállítással és könnyűzenei koncerttel ünnepelte szerdán a Bloom-napot Szombathely, James Joyce főhősének, Leopold Bloomnak a szülővárosa.

MTI | 2010. június 17.

Ipkovich György polgármester a programsorozatot megnyitó köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Szombathely kulturális életének "emblematikus és színes foltja" a Bloomsday, vagyis a Bloom-nap amelyet már tizenhatodik éve ünnepelnek meg a vasi megyeszékhelyen. A Bloomsdayt világszerte június 16-án tartják annak apropóján, hogy James Joyce világhírű regénye, az Ulysses egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik Dublinban.

Joyce szobor Szombathelyen
Joyce szobor Szombathelyen
(Forrás: MTI / Czika László)

A történet egyik főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) a regény szerint Szombathelyen született, és a kutatások alapján alakjában felismerhető Joyce egy hasonló nevű, a Vas megyei városból származó ismerőse. Bloom szülőházának nevezi meg a Fő tér 41-es számú házat - emlékeztetett a polgármester, hozzátéve azt is, hogy ennek az épületnek a falából ma James Joyce szobra "lép ki" meghökkentve az arra járó idegeneket.

Az idei Bloomsday kiemelkedő eseménye volt John McCourt Joyce Triesztben című könyvének bemutatója, amelyet a magyar nyelvű kiadás megjelenése alkalmából maga a szerző ajánlott az olvasók figyelmébe, valamint Takács Ferenc a magyarországi Joyce Társaság elnöke méltatott.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!