0:05
Főoldal | Rénhírek
Korlátolt szlávok

Az idegenek köztünk vannak

Kormánypárti mémek terjednek Oroszországban. Aki nem ért egyet Putyin háborús politikájával, az idegen. Kiderül, mit állított Borisz Akunyin, és miért került fel a képe az orosz főváros emblematikus könyvesboltjának oldalára.

nyest.hu | 2014. május 26.

A Glavplaka (Főplakát) oldalon gyűjtik azokat a mémeket, melyek idegennek kiáltják ki azokat a közszereplőket (írókat, újságírókat, bloggereket, közgazdászokat, politikusokat – köztük parlamenti képviselőket –, jogvédőket, zenészeket stb.), akik a kormány politikáját bírálják. A megjelenő képek hasonló jellegűek: fekete-fehérek, rajtuk a bírált személy arca erősen kontrasztos ábrázolásban, mellette a neve és legtöbb esetben a foglalkozása, illetve egy idézet tőle (esetleg a tevékenységéről szóló összefoglaló).

A „plakátok” elengedhetetlen kelléke az „idegen”, azaz az Alien-filmekből (magyarul A nyolcadik utas: a Halál stb.) ismert lény. Alább például a Magyarországon is népszerű Borisz Akunyinról készült plakát látható (csoda, hogy a szintén népszerű Ljudmila Ulickaja még nem szerepel).

Akunyin, az idegen lény
Akunyin, az idegen lény
(Forrás: glavplakat.ru)

Figyelemre méltó a kiválasztott idézet is:

Olyan korlátolt ész, mint amilyen a szlávoknak van, jellemző az összes erdei népre, mely a naptól félrehúzódva él.

A vicc az, hogy az – egyébként grúz származású – író blogján már rég cáfolta, hogy ilyet írt volna. De Borisz Nyemcov politikust például azzal vádolják, hoyg anank idején részt vett a narancsos forradalomban Ukrajnában, Juscsenko tanácsadója volt, támogatta a csecsen felkelőkkel való párbeszédet és az orosz csapatok kivonását Csecsenföldről. Ilja Ponomarjov képviselő bűne, hogy a parlamentben egyedül ő szavazott a Krím annexiója ellen. Gennagyij Gudkov bűne pedig az, hogy azt mondta: „Az ami a Majdanon történt, azt mutatja, hogy Ukrajna már majdnem Európa” – érdekes, ezzel mi bajuk lehet az orosz nacionalistáknak, hiszen ezt – igaz, kritkaként – ők is megfogalmazhatták volna.

A hasonló képek azonban nem csupán az interneten jelennek meg. Május hatodikán, az odesszai eseményeket követően a legendás moszkvai könyvesbolt, a Könyvház (Дом Книги) oldalán egy hatalmas molinó jelent meg. Ezen szintén ellenzékiek képei láthatóak, a felirat pedig: Ötödik hadoszlop! Az idegenek köztünk vannak! Az ukrajnai juntát támogatják! Erre mit mondanak?

Molinó a Könyvház oldalán
Molinó a Könyvház oldalán
(Forrás: twitter.com/GraniTweet)

Szerencsére nálunk nem fordul elő, hogy valaki a politikai ellenfelét, az övétől ellenkező nézeteket vallót (vagy akár annak valamelyik testrészét) idegennek nevezze. Sőt, a magyarok azt is nyugodtan és megértéssel fogadják, ha valaki közülük nemzetüket kritizálja. Az pedig senkinek eszébe sem jut, hogy a másikat hazaárulónak nevezze. Hiszen Magyarország már majdnem Európa.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!