0:05
Főoldal | Rénhírek
beindult a tréfagép

Depardieu Oroszországban

Gérard Deparideu Oroszországba emigrál. Egy éve még azt hittük volna, hogy egy vicc első mondatáról van szó.

nyest.hu | 2013. január 6.

Franciaország jelentős adóemelést irányzott elő, mely elsősorban a gazdagokat sújtja: az évi egymillió euró felett keresőknek két évre bevezetik a 75 százalékos adózást. Az új adórendszer kiváltotta a gazdag franciák, köztük a filmsztárok nemtetszését, a legmesszebb Gérard Deparideu ment: egészen Oroszországig.

A 64 éves francia filmsztár először Belgiumban vett házat, és érdeklődött a letelepedési lehetőségek iránt. Új hazájaként felmerült Montenegró is. Végül azonban Oroszország csapott le a kínálkozó lehetőségre: Vlagyimir Putyin elnök gyorsan állampolgárságot is adott a színésznek. Oroszországban egyébként nem könnyű állampolgárságot szerezni: lakhatási engedéllyel kell rendelkezni, és bizonyítani kell az orosz nyelv ismeretét. Ez alól azonban mentesülhetnek azok, akik különösen sokat tettek az orosz államért. Putyin Depadieu-nek az orosz állampolgárságot az orosz kultúrához és művészethez való hozzájárulásáért adta meg. Depardieu-nek bizonyára tetszik új hazája, ahol egykulcsos, 13%-os adó van.

Az oroszok között nem mindenki érzi megtiszteltetésnek, hogy a francia világsztár honfitársa lehet. Még a vele többször forgatott Vlagyimir Menysov rendező is kifejezte a nemtetszését az adóelkerülés ilyen módja miatt; a Putyinhoz közeli Sztanyiszlav Govoruhin rendező szerint pedig egy iszákos ember trükközgetéséről van szó.

Természetesen az orosz neten is beindult a tréfagép: Depardieu mémmé vált. Elkészült például a személyi igazolványa Zsora Gyepargyijev névre – a Vlagyikavkazi Rendőrség Vendégszerető Osztálya állította ki.

Depargyiev
Depargyiev
(Forrás: Facebook)

A tréfák természetesen nem kerülhetik ki Depardieu alkoholfogyasztási szokásait. Az alábbi képen az orosz „állampárt”, az Egységes Oroszország trikóját viseli. S bár inkább a franciákra, mint az oroszokra jellemző italt, bort kortyol, tekintete alapján várható, hogy hamarosan rázendít egy, a városba bevonuló kozákok és a helyi lányok megismerkedéséről szóló nótába... A kommentelők nem mulasztják el hozzáfűzni a képhez, hogy Oroszországban így is van elég alkoholista, nem kell továbbiakat importálni.

Depardieu Oroszországban
Forrás: Facebook

Természetesen vannak olyanok, akik a lakhelymegválasztás szabadsága mellett érvelnek. Az alábbi képen egy tüntető hirdeti, hogy az Uráli Vagongyár dolgozói bármilyen luxusadó megfizetésére hajlandóak – francia állampolgárságért cserébe.

Depardieu Oroszországban
Forrás: Facebook

Végül pedig egy realista festmény arról, milyen is lesz majd Depardieu az orosz élet hétköznapi kulisszái között...

Depardieu Oroszországban
Forrás: Facebook

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a világháló francia szeglete hogyan reagált az eseményekre, de ha bizonyára még visszatérünk a kérdésre...

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2013. január 6. 14:16
1 drake