0:05
Főoldal | Rénhírek

Sarkozy plakátjából mém lett

Néhány órával azután, hogy nyilvánosságra hozták csütörtökön Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányának plakátját, az internetet elárasztották az arról készült paródiák.

MTI | 2012. február 18.

A választási plakáton a francia államfő háromnegyedes portréja mögött a tenger látható, amelyet a háttérből a felkelő nap világít meg. Feliratként a jobboldal választási szlogenje, az Erős Franciaország olvasható.

„Süllyedő Franciaország” – az egyik paródiában erre a feliratra cserélték le az államfő jelszavát a netezők, s a háttérbe a zátonyra futott Costa Concordiát montírozták, miután elnökjelöltsége szerda esti hivatalos bejelentésekor Sarkozy magát „egy olyan hajóskapitányhoz” hasonlította, akinek a „hajója hatalmas viharba” került.

Franciaország erős
Franciaország erős
(Forrás: La Parodie Forte)

A „Merülő Franciaország” feliratú plakáton az államfő fejére antik búvársisak került, az „Őrült Franciaország” plakátján Sarkozyt kiszínezték, a „Halott Franciaország” feliratnál egy csupasz koponyára cserélték le az elnök fejét, az „Alvó Franciaország” felirattal alatt pedig csukott szemmel látható az elnök.

Franciaország erős(en bolond)
Franciaország erős(en bolond)
(Forrás: La Parodie Forte)

„A hova lett Bolloré jachtja?” feliratú plakát pedig arra utal, hogy a 2007-es választási kampány fáradalmait győzelme másnapján Sarkozy egyik barátja, Vincent Bolloré milliárdos üzletember jachtján, Máltán pihente ki.

Franciao... Upsz, a cipőm sarka
Franciao... Upsz, a cipőm sarka
(Forrás: La Parodie Forte)

Válaszul az elnökválasztás esélyesének számító baloldali jelöltet, Francois Hollande-ot ért jobboldali támadásokra, a fiatal szocialisták Az én erős Franciaországom címmel létrehoztak egy internetes oldalt a saját paródiáiknak. Itt olyan feliratok olvashatók Sarkozy portréja mögött, mint például „Franciaország shortban”, „A tengerrel szemben arról álmodok, hogy megnövök” vagy „Erős tévelygés”.

Franciaország szabad
Franciaország szabad
(Forrás: La Parodie Forte)

A Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap internetes oldala szerint a választási plakáthoz felhasznált fotó a tengerről nem Franciaországban, hanem Görögországban készült. Az Égei-tenger képét egy fotóbankból vásárolta meg az államfő stábja. Vagyis „Erős Görögország” látható a francia elnök mögött? – tette fel az ironikus kérdést a lap.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. február 19. 11:20
2 Fejes László (nyest.hu)

@tkis: Köszi, javítottam! :)

12 éve 2012. február 19. 11:16
1 tkis

A címben plÁkát van írva.