0:05
Főoldal | Rénhírek
Marija Cipko

A legnépszerűbb orosz színésznő

A legnépszerűbb orosz színésznő Ukrajna déli és keleti vidékein haknizik, de időnként fellép Moszkvában is. Felismerik az orosz fővárosban is, bár annyira nem örülnek neki. Ennek ellenére újabb fellépést vállal...

Fejes László | 2014. május 13.

Korábban már ironizáltunk azon, hogy az orosz médiában ugyanaz az ember különböző szerepekben nyilatkozik. Később ugyan az egyik televízió előállt valamiféle magyarázattal, ám ez sem volt igazán meggyőző. De nem csak a már bemutatott Andrej Petkov lép fel különböző szerepekben, és úgy tűnik, nem is mindig az orosz média manipulál.

Az alábbi videón egy asszonyt látunk nyilatkozni. A felvételt február 25-én készítette az odesszai egyes csatorna. A nő adományokat gyűjt annak érdekében, hogy a kijevi ideiglenes kormány elleni tüntetéshez sátrakat. A kormányt árulóknak és gyilkosoknak nevezi.

Egy hét sem telt el, március 3-án már Szevasztopolban hirdette, hogy Odesszában „felkelt az egész nép” a kijevi „fasiszta hatalom” ellen. Állítása szerint mindenkinek kötelező átadnia ingatlanainak ötven százalékát „a fasiszta hatalomnak” – az emberek lakásában fegyverraktárakat, orvosi rendelőket rendeznek be, vagy beköltöznek. Mivel ő aláírásokat gyűjtött a népszavazásáért, azzal fenyegették, hogy agyonlövik. Az orosz iskolákban a tanárok attól félnek, hogy börtönbe zárják őket, mert oroszul tanítanak, oroszul beszélnek. Szevasztopolba azért érkezett, hogy segítséget kérjen a helyiektől és Oroszországtól.

Furcsa módon korábban ugyanez a nő felbukkant több ukrajnai városban: Kijevben kijevinek, Harkivban harkovinak. Mindenhol az orosz nyelvű lakosság elnyomásáról beszélt, és az orosz csapatok bevonulását sürgette. Kiderült, hogy valójában Krivij Rihből (avagy oroszosan Krivoj Rohból) származik.

Ezután egy ukrán csatorna kiderítette, hogy a nő Marija Vlagyimirovna Cipko, aki korábban tényleg Odesszában élt. Felkereste a lakását is, de ott sem fegyverraktárt, sem orvosi rendelőt, sem mást nem talált, csupán fémlapokkal elzárt ablakokat. Kiderült viszont, hogy Mariját sokan várják vissza Odesszába: a nő különböző emberektől pénzt csalt ki azzal, hogy Ukrajnában és Oroszországban jó összeköttetései vannak, és néhány ezer dollárért ilyen-olyan ügyekben tud segíteni. Végül azonban senkinek sem segített, és a pénzzel együtt eltűnt. Innentől kezdve persze kérdéses, hogy kinek is gyűjt pénzt.

Marija Cipko tehát ismertté vált. Május 4-én, két nappal a tragikus események után az ukrán nagykövetség előtt gyászoltak és virágokat helyeztek el. Vlagyimir Srejdler orosz újságíró a helyszínen forgatott, a tüntetők véleményére volt kíváncsi. Egy idő után azonban egyesek rátámadtak, meg akadályozták a munkavégzésben, és a rendőrök sem keltek a védelmére. A riportot már be akarták fejezni, amikor ismerős arc bukkant fel. Marija Cipko azt állította, segítségért jött, embereket keres, akik  autójukkal elhoznának másokat az ukrán határtól. Srejder felajánlotta, hogy akár azonnal útnak indulhatnak. Megpróbálta elkérni Marija Cipko telefonszámát: ez azonban orosz, nem ukrán. Magyarázatként Cipko azt adta, hogy „a junta háborút hirdetett a gyerekei ellen”, ezért ukrán telefonja nem működik. Eközben azonban mások is felismerik, és heves vita kezdődik.

Később a nő azt állítja, hogy egy bizonyos Manyilov, aki amerikai különleges ügynök, háborút indított ellene (ez az a férfi, aki ez előző jelentben nyilatkozik, arról, hogy Cipko őt is átverte pénzzel). Cipko azt is állítja, hogy Odesszában minden szeparatista fejére tízezer dollár vérdíjat tűztek ki – ezt mindenfelé hivatalosan is terjesztik. Azt monda, hogy „a junta” minden orosz anyanyelvű ukrán állampolgárra vadászik. Később újabb vita tör ki: még a moszkvaiak sem hisznek neki, provokátornak nevezik. Eddig a pillanatig úgy vélhetnénk, hogy egy egyszerű szélhámossal van dolgunk, ám a felvétel végén kiderül, hogy Cipko nem egyedül van jelen: azzal a fiatalemberrel, aki korábban megpróbálta megakadályozni a felvételt, illetve a rendőrökkel. 

A Youtube-on megtaláhatjuk azt a felvételt is, melyet az állítólagos amerikai különleges ügynök, Andrej Maloniv készített. Ő Srejdler felvétele nyomán kilátogat az ukrán nagykövetséghez, megkeresi azt a plakátot, amelyet Cipko kihelyezett, hogy pénzt és gyógyszereket gyűjtsön az odesszaiak számára. Manyilo feljelentést tesz a rendőrségen.

Azt gondolnánk, miután ennyire ismertté vált, Marija Cipko már nem szívesen mutatkozik a kamerák kereszttüzében. Ám felbukkan, méghozzá a luhanszki „népszavazáson”, ahol szervezőként jelent meg.

Cipko Luhanszkban
Cipko Luhanszkban
(Forrás: rusmonitor.com)

Ezt támasztja alá az is, hogy a helyszínen egy stáb forgatni szeretett volna a szavazatszámlálásról, és éppen Marija Cipko volt az, aki kikergettek őket. A stáb fő bűne: tanúi voltak annak, hogy a szavazatokat a kitöltetlen szavazólapok mellett számlálják.

Az ukrán válság elhúzódni látszik, tehát biztosak lehetünk benne, hogy Marija Cipkót még jó néhány szerepben látjuk felbukkanni. Ezentúl ha Ukrajnában készült híranyagot látunk, már érdemes lesz keresnünk.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!