0:05
Főoldal | Rénhírek
Xenofóbok a sógorék?

Ausztriában a legnagyobb az ellenszenv Európában a bevándorlókkal szemben

Az európai országok között Ausztriában a legnagyobb az elutasítás a bevándorlókkal szemben – derül ki egy nemzetközi felmérésből, amelyet kedden ismertetett egy osztrák portál.

MTI | 2012. január 19.

A tanulmányt 45 országban több mint 67 ezer ember megkérdezése alapján állították össze – közölte a migrációval és bevándorlással foglalkozó újságírók tájékoztatására szakosodott honlap, a Medienservicestelle. A felmérés összesen 136 kérdést tartalmazott. Arra a kérdésre, hogy melyik csoporthoz tartozó szomszédokat nem szeretnének, Ausztriában nevezték meg a legnagyobb arányban a bevándorlókat, a más bőrszínűeket és a muzulmánokat. Ausztria után Olaszország és Hollandia lakosai a leginkább elutasítóak. Mint arra a rövid ismertetésben rámutattak, a Franciaországban a burka- és kendőviselésről szóló viták ellenére kevésbé elutasító a lakosság a muszlim nőkkel szemben, mint Ausztriában.

A közleményben kiemelték azt is, hogy 1999-ben még a középmezőnyben volt Ausztria. Különösen a 2008-as évben nőtt meg az elutasítás mértéke.

Nem csak a migránsokkal, de a kisebbségekhez tartozókkal – így például a romákkal és a zsidókkal – szemben is európai összehasonlításban magas bizalmatlanságot mutatott ki a felmérés.

A szerzők, Sieglinde Rosenberger politológus és Gigl Seeber statisztikus arra is rámutattak, hogy nincs összefüggés egy adott országban élő bevándorlók száma és aközött, hogy milyen nagy számban értettek egyet a megkérdezettek a felmérés során azzal állítással, hogy „túl sok a bevándorló” az adott országban.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!