0:05
Főoldal | Rénhírek
Ismerj meg egy afrikait a rasszizmus ellen!

Toleránsabbá tesz a külföldi ismerős

A Tárki közvélemény-kutatása szerint az, akinek van kínai, arab vagy afrikai ismerőse, elfogadóbb e külföldi csoportok iránt.

MTI | 2012. január 11.

A Migráns esélyek és tapasztalatok Magyarországon című, főként az Európai Integrációs Alapból finanszírozott felmérés eredményét az intézet kedden közölte az MTI-vel.

A 2011 áprilisa és júliusa között, háromezer felnőtt kérdőíves megkérdezésével elvégzett kutatás során a szakemberek megállapították: azok egyharmada, akiknek van arab ismerősük, családtagnak, kollégának és szomszédnak is elfogadna egy arab bevándorlót, míg akinek nincs, azok között csak 15 százalék az elfogadók aránya. A kínai származásúakkal kapcsolatban ez az arány 33, illetve 21 százalék, az afrikaiaknál pedig 42 és 19 százalék.

Ez azt is jelenti, hogy az ismerős léte a legnagyobb arányban (22 százalékban) az afrikaiak esetében növeli az elfogadást – írták.
Kitértek arra: az idegenek és a másság elutasításával foglalkozó elméletek szerint a kisebbségek elutasítása a szokatlantól való félelmen, illetve ismerethiányon alapul, ezt az ismertség feloldhatja vagy legalábbis csökkentheti.

A kutatás, amely az etnikailag különböző, tehát külső jegyekben is megragadhatóan más csoportokkal szembeni idegenkedést vizsgálta, igazolta az elméleteket – olvasható az összegzésben.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!