0:05
Főoldal | Rénhírek

Antidepresszáns honlap indult!

A depresszió leküzdését, az öngyilkosság megelőzését segítő weboldalt indított az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) – közölte Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének főigazgató-helyettese az MTI-vel.

MTI | 2014. június 15.

Purebl György elmondta, hogy a kilenc európai országban hét nyelven – köztük Magyarországon, magyar nyelven – elindított internetes oldal kifejlesztésében a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete is részt vett. A depresszió a legfőbb rizikófaktor az öngyilkosság hátterében, ebben a statisztikákban Magyarország évről évre az elsők között van. A most indított www.ifightdepression.com/hu oldal nemcsak információkat és elméleti segítséget ad a depresszió leküzdéséhez, hanem internetes terápiás eszköz is egyben.

A honlap két részből áll. Van egy információs felület, ahol egy teszt segítségével bárki tesztelheti magát, illetve ismerősét, hogy depressziós-e. Az oldal emellett számos információt tartalmaz a depresszió kezeléséről, és van egy „krízis online” link is, amelyen különböző segítő szolgálatokhoz, szakemberekhez lehet eljutni, továbbá célzott információkkal szolgál a fiataloknak, hozzátartozóknak, közösségi szakembereknek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt. Ezek között külön fejezetben a média számára is megfogalmazták a depresszióról szóló híradásokhoz kapcsolatos ajánlásaikat – mondta Purebl György.

A weboldal egyben terápiás eszköz is, a szakember szerint az internetes pszichoterápia hasonló egy internetes nyelvtanfolyamhoz. Itt azonban legalább kétszer mindenképpen találkozni kell egy egészségügyi szakemberrel: háziorvossal, pszichológussal, pszichiáterrel, szociális munkással. Első alkalommal az orvosnak diagnosztizálnia kell a beteg állapotát, eldönteni, hogy milyen kezeléseket alkalmaz, a program ugyanis önállóan és más kezelések kiegészítésére is alkalmas. Ezután hat héten belül fel kell mérnie, hogy megfelelő-e ez a fajta kezelés, vagy szükséges-e további lépéseket tenni a beteg érdekében. Purebl György hozzátette: ezt a fajta kezelést csak enyhe vagy középsúlyos depresszió kezelésében alkalmazzák, súlyos, mániás vagy szerhasználattal összefüggő depresszió kezelésére nem alkalmas.

A programot a beteg önállóan használja. Nem kell időpontot egyeztetni, és ha valaki az orvosától megkapta hozzáférési kódját, akkor lép be a rendszerbe és annyi időt tölt ott, amennyit akar. Van ugyan egy ajánlott munkaterv, de az egyes „leckéket” mindenki olyan tempóban végezheti el, ahogy szeretné.

A depresszió leküzdését segítő honlap már most használható, a terápiás részét augusztustól teszik széles körben is elérhetővé. Purebl György elmondta: bizonyos praxisokban, orvosok körében már egy éve tesztelik a programot, és nagyon jó eredményeket mutattak fel, a középkorúak körében is kedvelt volt ez a fajta terápiás módszer.

Purebl György kiemelte: az orvostudományban az úgynevezett e-medicina fejlődik a legjobban. Hiszen az emberek – a fiatalok különösen – manapság elektronikus eszközöket szeretnek használni, elektronikusan vásárolnak, egyre több hivatalos ügyet így intéznek. Az internetes pszichoterápia pedig nemcsak egyszerűbb elérhetősége miatt előnyös, hanem azoknak is segítséget nyújthat, akik egy ember előtt kevésbé, de a számítógép előtt jobban meg tudnak nyílni – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a depresszió gyógyítható betegség, sokféle kezelési módja van. Ha az első választott kezelés nem működik, tovább kell keresni, s lehet, hogy egy más kezelés, valamelyik gyógyszer vagy pszichoterápia segíteni fog. Ezt egészíti ki a most indított internetes oldal – hangsúlyozta Purebl György. Reméli: sokaknak jelent majd segítséget az újfajta terápia.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!