0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem az életnek, az iskolának tanulsz!

Szeptember elsején újra felveszik a hátukra az iskolatáskát az általános iskolákba és középiskolákba járó diákok. Még nem tudják, idén hányszor fogják hallani azt a Senecának tulajdonított mondást, ami nem is úgy hangzott eredetileg, mint ahogy mi ismerjük.

Wenszky Nóra | 2015. szeptember 1.

Szeptember 1-jén vagy 1-én nem csak a meteorológiai ősz kezdődik el, hanem az iskola is. Véget ér a vakáció, s ki-ki várakozással, félelemmel vagy csendes beletörődéssel veszi fel az iskolatáskát, és indul neki az új tanévnek. Az iskolakezdés alkalmából felütöttük a közmondásokat és szólásokat tartalmazó könyveinket, hogy megnézzük, milyen bölcsességek vagy szólásmondások kapcsolódnak az iskolához. Ismerősen csengő és elfeledett mondásokból válogatunk.

1. Nem bánná, ha az iskolát hájjal megkennék...

hogy a kutya megegye. Azok a tanulók, akik nem különösebben lelkesednek azért, hogy megkezdődik a mindennapos iskolai munka, bizony sok mindent megtennének, hogy ne kelljen átlépni az iskola küszöbét. Milyen nagyszerű lenne számukra, ha egyszer csak kutyák falnák fel az összes épületet! Kicsit ugyan kételkedünk benne, hogy a finom szag elegendő lenne a sok tégla felhabzsolásához, de meg lehet próbálni...

Hájjal kenték meg az iskolát, együk meg!
Hájjal kenték meg az iskolát, együk meg!
(Forrás: Wikimedia Commons / Krosandra / CC BY-SA 3.0)

2. Az iskola mellé jár

Ha valakinek nem nagyon fűlik a foga a tanuláshoz, előfordul, hogy már be se teszi az iskolába a lábát vagy elég ritkán jelenik meg, azaz csak annyit jár iskolába, míg a málé kisül. Így az iskolai tananyagot nem nagyon tudja ugyan elsajátítani, de iskolakerülő útjain mégis sok mindent megtanulhat. Hiszen nem csak azt fontos megtanulni, ami a tankönyvekben van – mint azt a következő közmondás is megállapítja.

3. A legjobb iskola a tapasztalás

A gyakorlati tapasztalatok megszerzésének fontosságát már a régi idők pedagógusai is hangsúlyozták, hazánkban többek között Gönczy Pál. Manapság is többen próbálják a direkt tapasztalatszerzést a tanterv részévé tenni, például iskolai projektek keretében.

4. Ha a deákot kötve viszik az iskolába, nem lesz pap belőle

Ha valaki kézzel-lábbal tiltakozik az iskolába járás vagy a tanulás ellen, annak tényleg nehéz elvégezni az iskolát. Régen az engedetlen gyerekeket kukoricára térdepeltették például. Ma már azt tanítják a pedagógusoknak, hogy addig-addig kell próbálkozni, amíg sikerül a vonakodó gyereket is valahogy motiválni, hiszen a motiváció a tanulás hajtóereje. A cél tehát az, hogy ne legyen olyan gyerek, aki hiába koptatja az iskola padjait.

Bár kötél van a derekukon, őket nem kötve vitték, ha papok lettek
Bár kötél van a derekukon, őket nem kötve vitték, ha papok lettek
(Forrás: Wikimedia Commons / James, George Wharton / PD)


5. Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk/tanulsz

Ezt a mondást valószínűleg olvasóink nagy része hallotta már szüleitől vagy tanáraitól. Talán oly sokszor is, hogy már a könyökén jön ki ez a mondat, és feláll a szőr a hátán, ha meghallja. Egy-egy ilyen bölcsesség szajkózása ugyanis meglehetősen hatástalan. Főleg akkor, ha az egész oktatási rendszer azt sugallja, hogy azért kell tanulni, hogy jó jegyeket szerezzünk és megfelelő százalékokat érjünk el a különböző felméréseken: tehát mégis csak az iskolának kell tanulni.

A CVI. levél magyar fordítását nem sikerült megtalálnunk, de a latin eredeti mellett az angol fordítás is elérhető.

A fenti szólás a Senecának tulajdonított Non scholae sed vitae discimus mondás tükörfordítása. Ám Seneca erkölcsi leveleinek 106. darabjában pont az ellenkezőjét olvashatjuk: Non vitae sed scholae discimus ’Nem az életnek, az iskolának tanulunk’. A levélben Seneca panaszkodik, hogy túl sok irodalmat kell tanulni, ami nem készít fel az életre. Az angol Wikipédia szerint Seneca mondásában az élet és az iskola szavakat a magyarban és a németben cserélték fel a 19. században.

Seneca: mit szólna a cseréhez?
Seneca: mit szólna a cseréhez?
(Forrás: Wikimedia commons / Gunnar Bach Pedersen / PD)

6. Kijárta a kilenc iskolát

Lehet, hogy eleink előre látták, hogy 2015-ben felmerül az általános iskola kilenc évfolyamossá bővítése? Nem, nem erről van szó. Ezt a mondást azokra az emberekre használták, akik sok mindenen keresztülmentek, sokat tapasztaltak, akik nem csak az iskolában tanultak a világról. Hasonlóképpen, a tizenharmadik iskola kifejezést azokra az élethelyzetekre használták, amikben az ember – akár súlyos – élettapasztalatokat szerezhet.

+1. isteni ráadás

Találtunk néhány olyan mondást is, amelyben szerepel az iskola szó, ám mégsem az oktatási intézményről van szó. Ilyen a nyest által is már többször említett, megszépített káromkodás: az iskoláját! Ezt a fordulatot az az istenit káromkodás helyett használják. Ennél sokkal kevésbé elterjedt az úgy áll már, hogy tele van az iskola deákkal szólás. Ezt akkor használják, ha valaki eleget evett, jóllakott. Reméljük, olvasóink is jóllaktak már iskolával kapcsolatos mondásokkal, és várakozással néznek az új tanév elé.

Ők vajon az új tanévnek örülnek? Vagya z iskola mellé járnak?
Ők vajon az új tanévnek örülnek? Vagya z iskola mellé járnak?
(Forrás: Wikimedia Commons / Miki Yoshihito / CC BY 2.0)

Források

O. Nagy Gábor: Magyar közmondások és szólások

Margalits Ede: Magyar közmondások és közmondásszerű szólások

Forgács Tamás: Magyar szólások és közmondások szótára

Bárdosi Vilmos: Magyar szólástár

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!