0:05
Főoldal | Rénhírek

Százasak vagyunk?

Nem érdemes azon keseregni, hogy elvesztettünk valamit, ami sosem volt a miénk. Pláne, ha eközben elfelejtjük siratni azt, aminek a lehetőségét eljátszottuk.

Fejes László (nyest.hu) | 2020. június 4.

„Szabad elvenni sávokat a nagyvárosokban az autósoktól a biciklisek javára?” – kérdezte Sváby András a Heti Naplóban. Sajnos már a kérdésfeltevés is rossz: azt sugallja ugyanis, hogy azok a sávok, amelyekből kerékpársávok lettek, az autósokéi voltak. Ez csöppet sem igaz. Azok a sávok nemcsak az autósokéi voltak, hanem velük együtt a motorosokéi, a kerékpárosokéi is voltak, sőt, elektromos rollerrel is azokon kellett (volna) közlekedni. Azt azonban, hogy azok a sávok az autósokéi, nemcsak Sváby gondolta, hanem az autósok jelentős része is – éppen azért kellett őket onnan kizárni, mert velük együtt lehetetlen volt a biztonságos közlekedés. A Sváby-féle kérdésfeltevés mögötti gondolkodás ijesztően emlékeztet egy másik gondolkodásmódra, amelynek következményeivel száz évvel ezelőtt kellett szembesülnünk, de amin a mai napig nem tudtunk túllépni.

A trianoni béke centenáriuma kapcsán sok mindenről hallhatunk-olvashatunk mostanában. Lesznek azonban olyan gondolatok, amelyeket senkitől nem fogunk hallani. Nem lesz olyan magyar politikus, aki azt mondaná: „Kedves szlovák, horvát, erdélyi román stb. barátaink, nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült veletek közös államot építenünk. Szerettünk volna veletek együtt alakítani a sorsunk, de nem sikerült – ezen a kudarcon száz év után sem sikerült túllépünk, és a mai napig fáj, hogy ti a magatok külön útjait választottátok”. Ilyesmit akkor sem mondhat, ha személyesen így érzi, hiszen a magyar közvéleménytől ez a fajta gondolkodás távol áll.

Százasak vagyunk?
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

A magyar nemzetépítés gondolatrendszerében a nemzetiségek egyszerűen nem szerepeltek, legfeljebb zavaró tényezőként vagy elmagyarosítandó tömegekként. A nagymagyar álmokban az egykori nemzetiségeknek, mai szomszédainknak nincsen helyük.

A nemzetiségek eredetileg nem akartak elszakadni Magyarországtól, már csak azért sem, mert erre nem látszott esély. Szerettek volna azonban bizonyos jogokat szerezni: a saját nyelvüket használni az élet minden (de legalábbis minél több) területén. Azonban a magyarok már a 19. században is úgy gondolták: az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös. Így hát az érintettek úgy látták, hogy Magyarországon kívül is van számukra hely.

Nyilván nem kell félteni a szomszédokat sem, de a helyzet kulcsa a magyarok kezében volt. Ma vajon hány magyar érzi úgy, hogy kár lett volna, ha sikerül a terv, ha eltűnt volna a szlovák nyelv, ha eltűntek volna az erdélyi románok? Hány magyar érzi őszintén úgy, hogy hiányoznak neki a kitelepített svábok? Ki találja kínosnak legalább ma, hogy egyik legnagyobb költőink egyike a német szót a porral, bűzzel és piszokkal emlegeti egy sorban?

Trianon persze számos okból fájhat, különösen azoknak, akiknek személy szerint is veszteséget okozott (például mert kisebbségi sorba kerültek, és emiatt kellett megaláztatásokat elszenvedniük). De ugyanakkor azt is látni kell, hogy a mai helyzet már rég nem Trianon következménye, hanem mindazé is, ami azóta történt. A határokon kívül rekedt magyarokat pedig attól függetlenül is megilletik bizonyos nyelvi jogok, hogy Trianon előtt Magyarországhoz tartoztak-e vagy sem. A jelenlegi helyzethez Trianonnak már semmi köze (és nem csak azért, mert már nem a trianoni, hanem a párizsi békeszerződés van érvényben).

Sokat hallhatunk majd a nemzeti összetartozásról, pedig a más magyarokkal való összetartozásunkat különösebben nem kell hangsúlyozni: nyelven beszélünk, és ez külön hangsúlyozás nélkül is összeköt bennünket. Hangsúlyozni az azokkal való összetartozásunkat lenne érdemes, akikkel ez nem annyira egyértelmű – szomszédainkkal. De amíg olyan dolog elvesztésén kesergünk, mely sosem volt a miénk, és nem sajnáljuk azt, amit valóban elvesztettünk, addig aligha gyógyulhatnak be a sebek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (52):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
3 hónapja 2020. június 27. 20:48
51 Libertate

@durek:

Látod! - Nem vagyok kitiltva, csak a tisztességes GéKI - nevemen nem kommentelhetek - pedig kértem, hogy az egyezség jegyében, kapjam azt vissza!

Persze, hogy felismerhető vagyok, soha nem is igyekeztem azt tagadni. Mindenhol máshol is ezen a néven vagyok regisztrálva.

Köszönöm az elismerést - de igazán!

@zegernyei:

"ad hominem"

"Ez a kifejezés általában olyan retorikus stratégiára utal, amelyben a beszélő megtámadja az érvelő személy karakterét, motívumát vagy más tulajdonságát, ahelyett, hogy maga az érv lényegét megtámadná."

Nem igen van nekem ehhez, nekem mit hozzátennem Klima László!

Most írjam azt, hogy "végre beismerted" - tudtuk ezt mi ketten eddig is!

Mikor idejöttem egy "zöldfülű" kezdő voltam - mind a finnugrisztikában, mind a kommentezésben - ma már azért ez egy kicsit másként van. Mint ahogyan megígértem!

@bloggerman77:

Szerintem a 90 - es választásokon, még sem az MDF (neohorthyzmusát) sem az SZDSZ (neoliberalizmusát) nem ismerte fel senki - én biztosan nem!

Én a magam részéről egy "nagykoalíciót" vártam - ez biztos! Hatalmas csalódás volt, hogy nem az lett.

Mondhatnám azt, hogy nekem lett igazam - mindketten eltűntek a süllyesztőben - de ez is, csak az én naivságom egy újabb bizonyítéka, amivel megint fegyvert adok az ellenfeleim kezébe.

A következő választáson az MSZP is eltűnik majd a ködben, sajnos nem a szürke szamárral ( DK ) együtt... ! ami, egyszer még tragédiát fog hozni erre az országra... lehet, hogy még megérem!

GéKI

3 hónapja 2020. június 25. 13:16
50 bloggerman77

@Libertate:

"A 20. – század liberalizmusának ősbűne tehát, az, hogy szalonképessé tette a kommunistákat, és azt az ideológiát, amelyet éppen akkor készült a konzervativizmus két vállra fektetni."

***

Hm, kétvállra fektetni?

Itthon az MDF-et illetve annak totális szakmai dilettantizmusát, nyílt neohorthyzmusát "jutalmazták" a választók azzal, hogy 1994-ben az MSZP egyedül kormányt alakíthatott volna, tehát pont az SZDSZ-szel kötött koalíció akadályozta az MSZP programjának véghezvitelét. Horn min.elnöki 4 évéből 3 a szadesz állandó gáncsoskodásanak kivédéséből állt.

Aztán még 2xer nyert a baloldal, 2002,2006. Az MSZP szétesését pont az okozta, hogy Fletó le akarta másolni Blairt, és a szocikat a neoliberális "európai" útra akarta terelni.

Akkoriban mérték, hogy melyik párt szimpatizánsai a leg rasszistábbak, a MIÉP után az MSZP szavazói voltak a 2. helyezettek. Tehát nem véletlen, hogy a szocik 2010-es összeomlása után a Jobbik pont ott robbant be, ami körzetek régen stabil baloldali körzetek voltak , de a szoci kormányok lózungok hangoztatásán kivül semmit nem tettek a térségek felzárkóztatásáért, és a cigányok helyzetének javításáért. Erre jött a Jobbik: a cigánybűnözés szlogennel, minden rossz oka a cigány. És ezzel felszívták a borsodi, baranyai, tapolcai körzetek rendszerváltás után talaját vesztett, egzisztenciális félelemből (is) cigányellenes, nem roma szavazóit.

3 hónapja 2020. június 25. 08:15
49 hazusz fejes

ez fasiszta propaganda. Fejes összekeveri az általa feltételezett magyar "tervet" a valós akkori nemzetiségi helyzettel, jogokkal.

tessék megnézni ÉS ELOLVASNI az 1868-as nemzetiségi törvényt, amely olyan jogokat biztosít (pl. saját nyelvhasználat bíróságon, oktatásban), amilyenek még ma sincsenek 2020-ban a trianoni államokban!

amit Fejes csinál, az ugyanaz az uszító propaganda, mint amit a Borsszem Jankó csinált a nemzetiségekkel szemben az I.világháború előtt.

3 hónapja 2020. június 25. 05:43
48 zegernyei

@durek: Nincs kitiltva, de megkértük, hogy ne személyeskedjen, cserébe mi sem érvelünk ellene ad hominem.

3 hónapja 2020. június 25. 03:02
47 durek

@Libertate: Az írásjelek, pontosabban a vesszők indokolatlan használata nagyon egyedi GéKi jelleg. :) valószínűleg másnak is feltűnik (zegernyei?)

Ettől függetlenül én mindig szívesen és érdeklődve olvasom el a hozzászólásait és sajnálattal veszem tudomásul, ha kitiltják.

3 hónapja 2020. június 23. 17:11
46 zegernyei

@Libertate: (43): Miként G Kovács Istvánnak sem mondtam/sem írtam.

3 hónapja 2020. június 23. 11:16
45 zegernyei

@Libertate: (43): Tisztelt Hölgyem/Uram!

Nem vagyok nyest-szerkesztő és sosem mondtam (tudtommal nem találkoztunk), hogy önnek igaza van. És nem is írtam. Továbbá az ellenkezőjét sem.

3 hónapja 2020. június 23. 09:57
44 szigetva

@Libertate: El kell keserítselek, nem vagyok Nyest szerkesztő.

Ennyire ritka, hogy igazad van?

3 hónapja 2020. június 23. 09:26
43 Libertate

@szigetva:

Istenem! - most már három NYEST- szerkesztő mondta ki, hogy - IGAZAM VAN!

1. @szigetva

2. @Fejes László (nyest.hu)

3. @zegernyei

Lassan az a képzetem támad, hogy már „fotoshoppal” sem lehet leszedni a fejem fölül a „glóriát”…!

ROOFL!

3 hónapja 2020. június 22. 17:32
42 szigetva

@Libertate: 1. Igazad van.

2. A "mindannyiunk"-ban én is benne vagyok, tehát nekem is igazam van ☺

3 hónapja 2020. június 22. 12:31
41 Libertate

@szigetva: ( 23 )

"Az értelmiség jellemzően mindenhol liberális, akár tetszik ez neked, akár nem."

@szigetva: ( 39 )

"Arról, hogy a tudósok között milyen arányú a liberalizmus, egyelőre mindannyiunknak anekdotikus és szubjektív érzékelésünk van (mert felmérést senki nem idézett), tehát erre nem nagyon építenék elméletet."

Gyorsan változik a világ! - no meg a nézeteink is alakulnak! Hümmmm!

3 hónapja 2020. június 22. 12:22
40 Libertate

@szigetva:

A „kommentezés” valóban nem az elmélyült és részletes ideológiai fejtegetések világa, de Te ezt pontosan úgy tudod, mint én.

A liberalizmus legnagyobb bűne, hogy tudatosan kihasználja a tudásból, a hatalomból, és az erőből, fakadó előnyöket. A liberális (értelmiségi) pontosan tudja, hogy a tudás révén előnyben van a „hátrányoshelyzetűvel” – szemben, mégis úgy kommunikálja a világot, mintha ez a helyzet maga lenne az – egyenlőség!

A szellemi fölényét, így gazdasági és hatalmi fölénnyé konvertálja, miközben „egyenlőséget” hazudik – pedig pontosan tudja, hogy visszaél a – legtöbbször nem is a maga erejéből megszerzett – fölényével.

A mai budapesti értelmiség pl. azt kommunikálja, hogy a nemzeti jövedelem 40% - a fővárosban keletkezik. Holott, jól tudjuk, hogy ez nem igaz, csak a gazdasági tevékenységek okán befolyó adó 40% a realizálódik „pesten”, méghozzá azért mert a vidéken működő cégek egy nagy hányadának központja a fővárosban van. Az önkormányzatok állttal beszedett adókat pedig a székhely szerint kell megfizetni.

NO – de ezt honnan tudná egy „vidéki proli” – és szépen bekajálja a propagandát! – hogyan is jutna eszébe, hogy Ő viszont még a háza előtti járdát is maga kénytelen finanszírozni, különben élete végéig „gumicsimmában” hordhatja a gyerekét, a csak a szomszéd faluban működő oskolába. Mert, hogy ugye az ő „kicsinyfalusiönkormányzata” nem képes fenntartani még egy alapfokú oktatási intézményt sem, merthogy náluk bizony senki, nincs, akitől beszedhetnék az iparűzési adót, a parkolási díjat… stb. – micsoda egyenlőség!

A „pesti polgármester” a fenti állítással egyébként mindjárt el is árulta önmaga hazugságát, hiszen bevallotta, hogy olyan jövedelmek keletkeznek a fővárosban, amelyek tulajdonképpen nem is illetik meg, csak a fogyatékos törvényi szabályozások teszik azt lehetővé, hogy ezek a jövedelmek úgy látszanak, mintha a fővárosban keletkeznének.

3 hónapja 2020. június 22. 10:17
39 szigetva

@Libertate: Elfogultan látod a világot: minden, ami rossz=liberális, minden ami jó=konzervatív. Azért ennél árnyaltabbak a dolgok.

Arról, hogy a tudósok között milyen arányú a liberalizmus, egyelőre mindannyiunknak anekdotikus és szubjektív érzékelésünk van (mert felmérést senki nem idézett), tehát erre nem nagyon építenék elméletet.

3 hónapja 2020. június 22. 08:46
38 Libertate

@Cypriánus:

„Reál értelmiségi körökben nem látom a liberális fölényt”

Persze, hogy nem látod, mert, hogy a „mérhető teljesítmények” – világában a „liberális” gondolkodásmód nem jelent előnyt. A liberalizmus gondolkodásmódja a „mindent szabad, ami nem tilos” csupán a teljesen szubjektív megítélésen múló világban (irodalom és egyéb művészetek, humán tudományok) – jelent előnyt a konzervatív gondolkodásmóddal szemben.

A konzervatív gondolkodásmód a „semmi olyant ne tégy másokkal szemben, amit magadnak sem kívánnál, hogy tegyenek veled” – megakadályoz abban, hogy rágalmakkal és hazugságokkal támadd ellenfeleidet, hiszen – hited szerint – azt vissza fogod kapni, a fennebb citált elv értelmében. Hiszen ha mással szemben bűnt követsz el, azzal valójában felmentést adsz arra, hogy ő is bűnt kövessen el ellened.

A reáliák világában, azért nem tapasztalsz liberális fölényt, mert a liberális gondolkodásmód, nem okosabbá, vagy ügyesebbé, vagy erősebbé, hanem csak gátlástalanabbá (mint a fű) tesz. A gátlástalanság viszont semmi előnyt nem jelent mondjuk a tervezőasztalnál. Amit terveztél az vagy működik, vagy nem, vagy kibírja a vihart, vagy összeomlik – ezt nem igen lehet „kimagyarázni”…!

A „finnugor alapnyelv” viszont vagy létezett, vagy nem… ki tudja? Ha gátlástalanul, és kíméletlenül érvelsz mellette (mint Budenz) akkor nyerhetsz, és létezett, de ha a kétségeidet is hangsúlyozva érvelsz (mint Vámbéry) akkor vesztesz, és nem létezett – ennyi!

@bloggerman77:

„Tehát a Szadesz 94-es "ősbűne" beleillet a világ liberálisainak pont akkoriban lezajlott paradigmaváltásába.”

Nem tudom – szerinted – mennyivel kisebb a bűn, akkor, ha kiderül, hogy azt mások is elkövették? Gyanítom, hogy szerinted is… semmivel!

A 20. – század liberalizmusának ősbűne tehát, az, hogy szalonképessé tette a kommunistákat, és azt az ideológiát, amelyet éppen akkor készült a konzervativizmus két vállra fektetni. Hogy igazán mekkora is az-az „ősbűn” azt éppen a napokban tapasztalhatjuk meg az USA – ban.