0:05
Főoldal | Rénhírek

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak

A megbeszéléseken nem árt fenntartani annak a látszatát, hogy ott vagyunk, figyelünk, sőt értünk is a dologhoz. Még akkor is, ha mindezektől fényévnyi távolságra vagyunk. Van néhány egyszerű praktika, amelyek segítségével elhitethetjük magunkról, hogy különlegesen fontos és hasznos résztvevői vagyunk a meetingeknek.

nyest.hu | 2015. március 3.

A munkahelyi megbeszéléseken igencsak hasznos tud lenni, ha fenn tudjuk tartani annak a látszatát, hogy okosak vagyunk, és érdekel minket a téma. Persze sok esetben ennek az ellenkezője igaz: nem vagyunk okosak és /vagy nem érdekel minket a téma. Ilyenkor legszívesebben egy másik bolygóra teleportálnánk magunk, vagy épp a következő nyaralásunkról vagy az ebédünkről álmodozunk. Hogy ezt zavartalanul tehessük, és közben fönntartsuk a látszatot, hogy ott vagyunk a szeren, a következő trükköket érdemes bevetni... – a TheCooperReview szerint.

1. Rajzoljunk Venn-diagramot!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Abból nagy baj nem lehet; az olyan, mintha csinálnánk valamit. Az egyáltalán nem fontos, hogy pontos legyen: valójában minél pontatlanabb, annál jobb. Ugyanis a kollégák annál hamarabb elkezdenek arról vitázni, hogy mekkorák legyenek a krumplik, és mik legyenek a pontos feliratok. Mi pedig elég hamar hátradőlhetünk, és visszasüppedhetünk az álmodozásba vagy épp valamelyik kedvenc játékunk játszásába.

2. Váltsuk a százalékokat tört részekre!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Ha valaki arról beszél például, hogy „felmérések szerint a felhasználók 25 százaléka kattint erre a gombra”, akkor kommentáljuk a következőképpen: „nos akkor ugyebár ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik ember kattint rá”. Az ilyen mondatokkal biztosíthatjuk a többieket arról, hogy mi figyelünk, sőt, hogy kiváló matematikai képességeink vannak, úgy vág az eszünk, mint a beretva. Valójában azonban ezekhez az átváltásokhoz nem kell igazán jelen lennünk.

3. Biztassunk mindenkit arra, hogy „lépjünk vissza egy lépést”!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Egy okos kérdés, egy konstruktív javaslat mindig fontos a meetingeken. A mi szempontunkból pedig éppen elég, ha csak okosnak, illetve konstruktívnak látszik a felvetésünk. Amikor elérkezik a meetingnek az a pontja, amikor mindenki közbeszól, és egymás szavába vág, tegyünk egy konstruktív javaslatot: „Álljunk meg egy szóra! Szerintem lépjünk vissza egy lépést! Vizsgáljuk csak meg, hogy valójában mire is vagyunk kíváncsiak!” – Ha ezt bedobtuk, újabb kényelmes órát nyerünk, amikor csak magunkkal kell foglalkoznunk...

4. Bólogassunk bőszen, miközben úgy csinálunk, mintha jegyzetelnénk!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

A meetingekhez alapfelszerelés a jegyzetfüzet és a toll (vagy esetleg modernebb helyeken a tablet): már belépéskor megmutathatjuk fölkészültségünket és komoly szándékainkat. Persze ebbe a jegyzetfüzetbe rendre nem kerül semmi értelmes, és a lapjai csakhamar a szemétkosárban kötnek majd ki. De a meetingen használjuk csak bátran; ha pedig erősíteni akarunk a hatáson, akkor nagy fejbólintással kísérjük egy-egy szó lejegyzetelését. Félreértés ne essék: ehhez odafigyelni egyáltalán nem kell, elég elkapni egy-két szót a beszélgetésből. Arra viszont nem árt figyelni, hogy lehetőleg senki ne lássa a „jegyzeteinket”, mert akkor könnyen lebukhatunk.

5. Ismételjük el a mérnök utolsó mondatát, csak nagyon lassan!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

A mérnököknek mindig vannak fantasztikusan jó, konkrét ötleteik. Ezért nagyon szokták is őket csodálni, hogy „bármit meg tudnak oldani”. Ha valami ilyesmi hangzik el a megbeszélésen, szakítsuk meg a beszélgetést így: „Csak hadd ismételjem meg, amit mondott...” És ismételjük meg szó szerint ugyanazt, amit a mérnök mondott, csak sokkal-sokkal lassabban. Csodálatos hatást érhetünk el: a mérnök helyett minket fognak ünnepelni a nagyszerű ötletért.

6. Kérdezzük meg: „Fog ez működni?”

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Néha tegyünk föl általános kérdéseket, amelyek általános kételyeket fejeznek ki. A lényeg: ne mondjunk semmi a konkrétat. Egy-egy ilyen kérdés szintén órákra lefoglalhatja túlbuzgó kollégáinkat.

7. Álljunk föl, és járkáljunk!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Az megvan, amikor a megbeszélésen valaki gondterhelten feláll, és magába mélyedve sétálgat föl-alá a szobában? Rögtön látszik rajta, hogy mennyire odavan az ügyért, amiről szó van. Az is világos, hogy az, aki tényleg képes a tettek mezejére lépni: míg mindenki gubbaszt a helyén, ő kiemelkedik a tömegből. Bátor is, nem hozza zavarba, hogy minden tekintet rá szegeződik. Álljunk fel, és sétáljunk tehát a meeting egy megfelelő pillanatában. Mélyedjünk magunkba, menjünk el a túlsó falig, ott lazán dőljünk a falnak, és vegyünk mély lélegzetet.

8. Kérjük meg az előadót, hogy lépjen vissza az előző diára!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Teljesen mindegy, mikor szúrjuk közbe ezt a megjegyzést egy prezentáció közben; bármikor tesszük is, arra hívja majd föl a többiek figyelmét, hogy mi mindenkinél jobban figyelünk, és mélyebben értjük meg az elhangzottakat. Olyannyira érdekel minket a prezentáció témája, hogy nem sajnáljuk az időt, és nem félünk az előadót megszakítani. Amikor pedig már elkerülhetetlen, hogy megszólaljunk, mondjunk valami mélyen elgondolkodtatót és titokzatosat, például: „Nem vagyok biztos abban, hogy mindez mit jelent”.

9. Távozzunk rövid időre egy nagyon fontos hívás miatt!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

„Ne haragudjatok, de ezt most muszáj fölvennem...” – És lépjünk ki egy pillanatra az irodából egy igazán fontos hívás miatt. Ebből aztán mindenkinek lejön, hogy milyen elfoglaltak, és milyen fontos emberek vagyunk, és hogy egyszerre több feladatban is megálljuk a helyünket. Attól nem kell félnünk, hogy bárki is rákérdez, hogy milyen ügyben telefonálunk: ha valami még az ilyen megbeszéléseknél is fontosabb, akkor azt jobb nem bolygatni.

10. Alkalmazzuk az öniróniát!

10 tipp, hogy hogyan tűnjünk okosabbnak
Forrás: TheCooperReview.com

Néhány önironikus megjegyzés, és mindenki azonnal láthatja, hogy humorosak és őszinték vagyunk, olyan emberek, akik nem szégyellik a saját hibáikat és kudarcaikat. Azonnal szeretni fognak minket!

Forrás

10 Tricks to Appear Smart in Meetings

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!