0:05
Főoldal | Rénhírek

Észt hét 2012

Az Észt hét kulturális rendezvényei csaknem egy hónapon át tartanak, Budapesten kívül három vidéki városban is lesznek rendezvények. Az események középpentjában a film áll, de lesz tánc és színház is.

nyest.hu | 2012. április 28.

Az Észt hét nyitánya április 29-én 0 órakor az Akvárium előtt lesz, ahol a legnevesebb észt koreográfus és táncos, Mart Kangro performansza vezeti fel a III. Tánc Világnapi Maraton programsorozatát. Este 20.30-kor a Merlin Színházban a Maraton meghívott külföldi fellépőjeként Start. Based on a True Story című szóló előadását mutatja be.

További információk

A magyarországi Észt Intézet honlapja
Segesdi Móni
Kreet Paljas

Jó erőben lévő aggastyán születésnapjára várja az ínyenc és mindenre elszánt kultúrafogyasztókat május 3-án 7 órára a Toldi moziba az Észt Intézet és a Szimplafilm. A vetítőteremben felvillan egy-egy epizód a 100 éves észt film múltjából és jelenéből: az első észt játékfilm (Medvevadászat Pärnu megyében, 1914), melyhez Ardo Ran Vannes 2000-ben ízig-vérig mai, pörgős kísérőzenét komponált, és egy díjat díjra halmozó 2010-es rövidfilm (Műszakváltás). Az ingyenes program a mozi előterében folytatódik az egyedi stílusú Tiit Kikas (ex-Vägilased) koncertjével, ahol a hegedű és az elektronika párosításával teremtett zenéhez Szveta Bogomolova vizuális anyag nyújt képi aláfestést. A koncert után Kalotás Csaba keveri a lemezeket.

Az észt film első fecskéje Johannes Pääsuke néprajzi fotós volt, akinek amúgy a neve is (füsti)fecskét jelent. 1912-ben statikus filmfelvevőt barkácsolt a fényképezőgépéből, és tragikusan fiatalon bekövetkezett haláláig közel 40 rövidfilmben örökítette meg az észtországi tájakat és történéseket. Első dokumentumfilmjét 1912. április 30-án Tartuban vetítette le Utocskin repülései Tartu felett címmel – ezt az évet tekintik az észt filmgyártás kezdetének. 2 év múlva a mozikba került az első észt játékfilm, a Medvevadászat Pärnu megyében, melynek Pääsuke az operatőre volt. 1919-ben megalakult az Estonia-Film vállalat, és innentől nem volt megállás...

A jubileumi évben a szervezők az elmúlt év filmtermésének bemutatása mellett olyan korábban készült alkotásokat is műsorra tűznek, amelyekre méltán lehet büszke az észt filmgyártás. A legteljesebb válogatás a Toldi moziban látható, de Debrecenben, Szegeden és Szombathelyen is lesz miért moziba mennie az észt filmekre kiéhezett közönségnek.

Tavaly új filmmel rukkolt elő a hazánkban is sikerrel vetített Diszkó és atomháború c. ál-dokumentumfilm szerzőpárosa, Jaak Kilmi és Kiur Aarma, amely egy 500 évvel ezelőtt Tallinnban megesett gyilkosságot jár körül (Tallinni sprotni: konzervált történetek).

Egy élhetőbb lakókörnyezetért küzdő rokonszenves városi gerillacsapat 5 évét követte végig az Új világ című dokumentumfilm stábja. Az Új Világot, melynek rendezője, Jaan Tootsen jelen lesz a vetítésen, észt filmkritikusok a tavalyi év filmjének választották.

Kiváló színészi alakításaival tűnik ki A temetőőr lánya című film, amely a 2011-es tallinni Sötét Éjszakák Filmfesztiválon elnyerte a „Heave(i)n Best Estonian Film” díjat.

A program egyik színfoltjának ígérkezik a Lotte és a Holdkő titka című, gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek szóló rajzfilm. Lotte, a kíváncsi kutyalány hihetetlenül népszerű az észt kiskorúak körében, előző két filmjét magyar televíziós csatornák is műsorra tűzték. Lotte ezúttal egy titokzatos holdkő után nyomozva keveredik különféle kalandokba.

A Tallinni sprotni és a Lotte-film nézői semmiképpen se hajítsák el jegyüket a terembe lépve, ugyanis a vetítés utáni sorsoláson mutatós „Tallinni sportni” konzervek vagy Lottés ajándéktárgyak tulajdonosaivá válhatnak.

A 2005-ben indult „Észt film 100” projekt az évforduló méltó megünneplése mellett céljául tűzte ki az észt filmörökség jelentős alkotásainak restaurálását is. Három felújított filmklasszikus tekinthető meg az Észt héten: egy bátor hangvételű lírai korrajz az 50-es évekről (Ideális táj, 1980), egy húszas években játszódó vidéki don Juan-történet (A kalandor, 1983), és egy borzongató atmoszférájú sci-fi (A halott alpinista szállodája, 1979). A fantasztikus irodalom rajongóinak talán felcsillan a szemük, mikor olvassák, hogy ez utóbbi a híres Sztrugackij-testvérek regényének feldolgozása – az ő nevük filmes körökben a Sztalker kapcsán csenghet ismerősen. Mindhárom filmklasszikus ott van az észt „minden idők”-lista első tíz helyezettje között.

Azoknak sem kell csalódniuk, akiknél az „észt” hívószóra az animáció ugrik be, és a gyerekfilmekből már kinőttek. Az Észt héten retrospektív látható az észt animációs iskola alapítója, Rein Raamat legjobb munkáiból, illetve a jelen nagyágyúinak friss alkotásaiból. Az Új észt animáció című blokk vetítésén jelen lesz Chintis Lundgren rendező is.

2007 kivételesen jó év volt az észt film történetében: két olyan alkotás is született, amely sikert sikerre halmozott nemzetközi fesztiválokon. A hat ember mindennapi szerencsétlenkedését kesernyés humorral elbeszélő Őszi bál többek közt a Velencei Filmfesztivál „Horizontok” szekció fődíjával büszkélkedhet, a gyomorszájon vágó és felkavaró Az osztály pedig talán az utóbbi évek egyik külföldön is legismertebb észt filmje.

A programban szerepel még egy-egy portréfilm a világhírű észt zeneszerzőről, Arvo Pärtről (24 prelúdium egy fúgához), illetve a szintén világhírű animációs gururól, Priit Pärnről (Pärnográfia), és hogy teljes legyen a kép, két természetfilm is műsorra kerül (Az öregember és a jávorszarvas, Sasok Észtországban).

A filmeket magyar felirattal vetítik (kivéve a születésnapi ünnepség filmjeit és az animációs filmeket).

A jegyek ára 700 (Toldi mozi), illetve 500 forint (Savaria mozi). A Grand Caféban és az Apolló moziban az észt vetítések ingyenesek.

Két filmes témájú kiállítás nyílik az Észt héten: a Toldiban május 13-ig válogatás látható a Tallinnfilm 1965 és 2005 között készült filmplakátjaiból, a Savaria moziban pedig május 7-től 22-ig vizuális gyorstalpalón lehet megismerkedni az észt animáció jelentős alkotóival.

Az Észt hét harmadik helyszínén, a Nyitott Műhelyben május 7-én 19 órakor felolvasószínház lesz Urmas Vadi észt szerző Rein Pakk nőt keres! című groteszk darabjából, melynek szereplői a szirupos komédia, a melodráma és a paródia határán egyensúlyoznak. Magyar hangok: Elek Ferenc, Bánfalvi Eszter, Fodor Tamás, Bakos Éva, Varga Anikó. Rendező: Fodor Tamás, a színdarabot fordította: Nagy Gabriella. A program ingyenes.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!