0:05
Főoldal | Rénhírek

Vége a sunnyogásnak!

A különböző azonnali üzenetküldő alkalmazások különböző kommunikációs, pragmatikai problémákat vetnek fel. A Facebook legújabb újítása például azt, hogy hiába próbálnánk udvariasan rejtőzködni a nem kívánt chatelések elől, nem nagyon tudunk.

nyest.hu | 2012. május 30.

Sokan azért szeretik a Facebookot, mert ott is vagyunk a közösségben, meg nem is. Akár naphosszat részt vehetünk online közösségünk életében úgy, hogy csak követjük a posztokat, képben vagyunk, kivel mi történik, de mi egy betűt sem írunk le, főleg, ha velünk nem történik semmi (hiszen egész nap a monitort bámuljuk). Mintha a társasági asztalnál ülnénk némán – és amennyiben a chat offline-ra van állítva – láthatatlanul. De a totális rejtőzködésnek vége...

Ahogy a társasági asztalnál is ülhetünk órák hosszat némán, úgy a Facebookon is lehetünk szűkszavúak. Kivéve azt az esetet, amikor valakitől direkt, nekünk címzett kérdést kapunk. Gondoljunk bele, milyen furcsa lenne, ha az asztalnál ülve nem válaszolnánk egy kérdésre – akármilyen röviden... Ennek a helyzetnek a facebookos megfelelője a chat. Ha valaki direkt megszólít minket, és személyes üzenetet ír, nem nagyon illik sokáig válasz nélkül hagynunk. De persze, mivel nem mindig akarunk épp trécselni az illetővel, simán megtehetjük, hogy nem válaszolunk az üzenetre. Az arcbőr vastagságától függően hosszabb vagy rövidebb ideig...

Utána persze kimagyarázhatjuk: „Jaj, bocs, nem voltam gépnél”, vagy „Írtál? Nekem nem jött át az üzenet. Valami gond lehetett a chattel...”. Ezeknek a mondatoknak az értelmezése legtöbbször ennyi: ’Bocs, de marhára nem volt kedvem veled chatelni, volt jobb dolgom is’. Ezt általában mind a beszélő, mind pedig a partnere tudják. Udvariassági szokás, ártalmatlan, kegyes hazugság, sok értelme nincs, de működőképessé teszi a kapcsolatokat.

A Nagy Testvér figyel
A Nagy Testvér figyel
(Forrás: Wikimedia Commons / Richard Redgrave)

A Facebook fejlesztői azonban elejét akarták venni az ilyesféle képmutatásnak. Mostantól jön a kegyetlen igazság. Ugyanis a Facebook azonnali üzenetküldő alkalmazásának új funkcióját fejlesztették ki. Mostantól amikor üzenetet küldünk, az ablakban nemcsak a küldött szöveg jelenik meg, hanem az is, hogy beszélgetőpartnerünk mikor látta az üzenetet. Persze, hogyha látta, még nem biztos, hogy olvasta. Minden esetre azt tudjuk, hogy kinyitotta az üzenetünket. Ha nem válaszol, nem kell tépelődnünk, hogy netán azért nem, mert nem kapta meg, vagy épp nincs gép előtt, csak bekapcsolva hagyta. Biztosan tudhatjuk, hogy látta, csak – valamilyen okból – nem akar válaszolni. Azon persze – ha van elég időnk – filózhatunk , hogy miért.

De ami még ennél is érdekesebb, hogy a funkció akkor is működik, amikor a chat beállításoknál „offline”-ra állítjuk magunkat. Az „offline” beállításnak az a lényege, hogy kikapcsoljuk a chatet, mert nem akarunk beszélgetni. Ennek ellenére, ha valaki mégis üzenetet küld, fogja látni, hogy olvastuk-e az üzenetét vagy sem... Azaz, hiába rejtőzködünk, beszélgetőtársaink tudni fogják, hogy ott csücsülünk a Facebook előtt.

Le sem lehet tagadni...
Le sem lehet tagadni...

A fejlesztésnek persze látható a teljesen nyilvánvaló haszna: néha valóban fontos információ, hogy a másik azonnal látja-e sürgős üzenetünket. Tudhatjuk például, hogy átment-e a szöveg, amit küldtünk. A fejlesztés hátterében meghúzódó koncepció is világos: még inkább élőbeszédszerűvé, élőbeszédpótlékká kell tenni a chatelést, el kell távolítani az írásbeliségnek minden nehézkes és egyoldalú tulajdonságától. Hogy a Facebook előtt csücsülve úgy érezhessük magunkat, mintha egy asztalnál ülnénk. Mégis úgy érezzük, ha biztosra akarunk menni, és valami fontosat és/vagy sürgőset akarunk mondani, akkor inkább személyesen találkozunk vagy telefonálunk.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. május 30. 22:00
3 tenegri

@El Mexicano: Nem sok értelme van ennek, legalábbis ettől nem lenne okosabb senki. Abból, hogy egy számítógép szerint vki "látott" egy levelet vagy üzenetet, még nem következik, hogy olvasta is, volt kedve/ideje/lehetősége foglalkozni vele, megérteni, stb. Egy automatikus visszajelzés nem jelent semmit. Biztos találkoztál már olyannal, hogy mondjuk egy ügyfélszolgálatra küldött üzenetre azonnal kapsz egy automatikust választ, hogy köszönik szépen, majd feldolgozzák, de ettől még fogalmad sincs róla, hogy ténylegesen történik-e valami vagy ment a leveled a kukába. A másik dolog pedig, hogy minden ilyen olvasottság-visszajelzés főnyeremény a spammerek számára, hisz bizonyítja, hogy valódi, létező e-mailcímre meg a küldemény, ahova érdemes még sok hasonlót küldeni. Nem véletlen, hogy a levelezőprogramok alapból igyekeznek kikerülni minden hasonló automatikus visszajelzésre alkalmas trükköt (pl. az e-mailbe ágyazott képek megjelenítése, ami szintén alkalmas nyomon követésre).

11 éve 2012. május 30. 21:47
2 El Mexicano

Ez az, amit már réges-régen be kellett volna vezetni az összes e-mail szolgáltatásnál is. Ha már nem képesek válaszolni, akkor legalább arról legyen valamiféle információja az embernek, hogy célba ért a sürgős üzenete/levele – legalábbis megnézte valaki a túloldalon.

11 éve 2012. május 30. 20:29
1 salak

Eléggé el van dugva ugyan, de van egy ilyen lehetőség a chatablakon nyitható beállítások között :

"All your friends see you except..."

valamint

"Only some friends see you..."