0:05
Főoldal | Rénhírek

Újoroszország feltámadásáról

Korábban alig hallhattuk a Novorosszija kifejezést. Nem csoda, hiszen nemrég került elő a történelem lomtárából.

Fejes László | 2014. augusztus 28.

A Novorosszija (orosz Новороссия, szó szerint Újoroszország) földrajzi elnevezés nem új fogalom: a mai Ukrajna déli sávját jelölte, azt a területet, amelyet Oroszország a 18. századtól kezdve fokozatosan megszerzett Törökországtól. A terület nevétől függetlenül soknemzetiségű volt, főleg ukrán anyanyelvű lakossággal, az oroszok jelenléte csak a városokban volt jelentős. A név azonban kiválóan alkalmasnak bizonyult arra, hogy az Ukrajnától elszakítandó területek elnevezése váljon belőle.

Érdekes kérdés azonban, hogy mennyire élt az emberek tudatában a szó korábban, kötődtek-e valójában hozzá, volt-e valamiféle „újoroszországi öntudat”. Szerencsére ez is kideríthető, méghozzá az internetről. Egy Max Mir (ál?)nevű Facebook-felhasználónak jutott eszébe, hogy a Google Trends segítségével utánajárjon a kérdésnek.

Újoroszország feltámadásáról
Forrás: Facebbok / Max Mir

Mint kiderült, a szó először 2013. áprilisában és májusában bukkant fel egy-egy alkalommal, majd csaknem egy évig megint nem jelent meg. 2014. februárjától azonban gyakorisága meredeken emelkedni kezdett. Az adatok alapján kijelenthetjük, hogy a szónak identitásformáló szerepe nem volt korábban, a tudatos propaganda hozta forgalomba. Ezzel szemben például a Donyecki Népköztársaság zászlaja már 2006-ban (!) felbukkan.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!