0:05
Főoldal | Rénhírek

Jogellenesen nevezték át
az Eszperantó utcát?

De miért is viseljen egy utca olyan nevet, mely nem jelent semmit, ha elnevezhetjük egy baráti ország diktátoráról is?

nyest.hu | 2015. augusztus 10.

Kazanyban átnevezték az Eszperantó utcát, mely Oroszország egyedüli olyan utcája volt, mely a Zamenhof alkotta nemzetközi nyelv nevét viselte – az átnevezés oka feltehetően nem az, hogy a városatyáknak és -anyáknak kifogásuk van a mesterséges nyelv ellen, hanem egyszerűen méltó helyet kerestek Nurszultan Nazarbajev kazah elnök nevének. Az Eszperantó utca pedig Kazany egyik fontos, nagy forgalmú útja a városközpont közelében. 1927-ben nevezték el a mesterséges nyelvről, mely a húszas-harmincas években igen népszerű volt a tatár írók körében.

1900-ban kiadott eszperantó nyelvkönyv tatárok számára Gabdulla Tukaj tatár költő aláírásával
1900-ban kiadott eszperantó nyelvkönyv tatárok számára Gabdulla Tukaj tatár költő aláírásával
(Forrás: Wikimedia Commons / Aka ankaz / CC0)

Az évtized végén azonban a szovjet hatóságok hozzáállása radikálisan megváltozott: a korábban támogatott eszperantót gyakorlatilag betiltották. Samil Uszmanov jelentős tatár írót és dramaturgot többek között a nemzetközi eszperantó mozgalomban játszott szerepe miatt tartoztatták le, kihallgatás közben hunyt el. 1947-től 1989-ig az utca Andrej Zsdanov nevét viselte, a peresztrojkának köszönhetően kapta vissza korábbi nevét.

Az Eszperantó utcánál van a kazanyi metró egyik megállója, itt vannak az üzemeltetó irodái is
Az Eszperantó utcánál van a kazanyi metró egyik megállója, itt vannak az üzemeltetó irodái is
(Forrás: Wikimedia Commons / Mikhail (Vokabre) Shcherbakov / CC BY-SA 2.0)

Az átnevezés ellen jogorvoslati kérelmet két kazanyi lakos adott be. Az átnevezés ugyanis több ponton is sértené az utcanév-szabályozási rendeleteket. Egyfelől Kazanyban a földrajzinév-bizottság munkáját szabályozó rendelet szerint nem lehet utcát élő személyről elnevezni; másfelől az utcanév-változtatást legalább tíz személynek kell kezdeményeznie, de az Eszperantó utca átnevezését csupán egy személy, a helyi kazah nemzetiségi önkormányzat elnöke kérte.

A városi hatóságok most úgy érvelnek, hogy a földrajzinév-bizottságnak csupán javaslati joga van, másfelől az átnevezés megerősíti a Kazahsztánnal való baráti viszonyt (hogy ez utóbbi miért válasz az előbbi felvetésre, azt ne rajtunk kérje számon senki). Razil Valejev, a kazanyi városi tanács kulturális és nemzetiségi kérdésekkel foglalkozó bizottságának vezetője kijelentette, hogy az Eszperantó „semmit nem jelentő elnevezés”, így eltörlése senki nem zavar.

Ahogy az egy rendes illiberális demokráciában szokás, a lakosság véleményét az átnevezésről nem kérték ki. Alighogy az elnevezés tervéről szóló pletykák terjedni kezdtek, az utcanévtáblákat már le is cserélték. A lakosság az utcanévtáblák átragasztásával tiltakozott, tüntetésre is sor került, ez után négy embert le is tartóztattak. Az internetre felkerült egy az átnevezés ellen tiltakozó petíció is, melyet bárki aláírhat.

A bíróság a döntést augusztus 12-ére halasztotta, mivel az ügyet egy másik, hasonló jellegű esettel összevonták. Sajnos forrásaink nem részletezik, milyennel.

Források

Улица Эсперанто

Назовите в честь Нурсултана Абишевича Назарбаева новую улицу или набережную, а название Эсперанто сохраните на карте Казани!

«Эсперанто — ничего не значащее название»

Жители Эсперанто-Назарбаева начали «партизанскую войну»

В Казани задержаны 4 человека после пикета против переименования улицы в честь Назарбаева

В Казани переименовали улицу Эсперанто

Суд по улице Эсперанто перенесли

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!