0:05
Főoldal | Rénhírek
Minek nevezzelek?

Tedd a ritmusba a bugi-vugit!

Október 1-jén a világ a zenét ünnepli. Mi ez alkalomból annak jártunk utána, hogy az egyes elektronikus zenei irányzatok nevei honnan eredeztethetőek. Mi köze a house-nak Dr. House-hoz? És tényleg a náciknak köszönhetjük, hogy vannak diszkók?

nyest.hu | 2012. október 1.

A diszkóban a parketten táncolva biztos sokakat rohan meg az érzés, hogy micsoda jó ritmusú zenére ropjuk éppen, mi lehet ennek a stílusirányzatnak a neve.  Annyiféle stílus és irányzat van ma már az elektronikus zenében, hogy igen nehezen tudjuk akár csak felsorolni is őket. (Ezért ezzel meg sem próbálkozunk.) Ha még tovább táncolunk, arra is van időnk, hogy elgondolkodjunk azon a kérdésen, hogy vajon melyik irányzat miről kapta a nevét: a house, a rave, a drum and bass mind-mind ismerős szavak, de pontosan hogyan kapcsolódnak e szavak hétköznapi jelentései a stílusirányzatokhoz? – Október 1-je, a zene világnapja alkalmából utánajártunk néhány elektronikus zenei irányzat nevének.

Először is tisztázzuk, honnan ered a disco, vagy magyarosan diszkó. Ez a francia discothèque [diszkotek] szó rövidült alakja. Discothèque-nek azokat a klubokat nevezték, ahol nem volt élő zene, hanem lemezről játszották a számokat. Maga a discothèque szó szerint ’lemezgyűjtemény’-t jelent, ahogyan a bibliothèque [bibliotek] ’könytár’-at, azaz könyvek gyűjteményét. A náci megszállás alatt ugyanis bizonyos műfajok (mint pl. a jazz) tiltottak voltak Franciaországban, ezért kényszerültek underground klubokba, discothèque-ekbe az ellenállók. Tehát már a 40-es évektől kezdve beszélhetünk diszkókról. A mai értelemben vett diszkó stílusirányzat azonban az 1970-es évekig vezethető vissza. Valószínűleg már akkor sem gondolta senki, hogy a diszkót a náciknak köszönhetjük.

A techno irányzat elnevezése árulkodó: természetesen felfedezzük benne a technológia (angolul technology) szót. A stílus ismeretében nem meglepő az elnevezés, hiszen ez a zene maximálisan elektronikus technológiákra épül. Azt már kevesebben tudhatják, hogy az angol, illetve a magyar elnevezés eredete is a görög tekhnē kifejezésre vezethető vissza, ami ’mesterség’-et, ’művészet’-et jelent.

Szintén sokaknak ismerős lehet a house elnevezésű irányzat is. A house ismert angol közszó, ’ház’-at jelent. Az irányzat neve a legtöbb beszámoló szerint egy chicagói szórakozóhely nevéből ered. A The Warehouse ’raktár’ szórakozóhelyet röviden csak house-nak nevezték. Ez a klub 1977-től 1983-ig üzemelt, de később a szót az ott játszott zenére is alkalmazni kezdték, így maradt fenn. A house tehát nem Dr. House-ról kapta a nevét.

Tedd a ritmusba a bugi-vugit!
Forrás: Wikimedia Commons / eeyrsja

Az 1980-as évek közepétől beszélhetünk az acid house szó szerint ’savház’ irányzatról. Az acid eredeti jelentése ’sav’, ám a szót egy kábítószer, az LSD (lysergic acid diethylamide ’lizergsav-dietilamid’) megnevezésére is használják. Arra, hogy miért pont így nevezték el ezt a zenei irányzatot, több magyarázat is létezik. Az egyik szerint a név az Acid Trax című számhoz köthető, melyet először egy olyan szórakozóhelyen játszottak, ahol népszerű volt a drogfogyasztás. A másik magyarázat szerint az acid burning ’lopás’ (szó szerint ’sav által okozott égési sérülés’) szleng kifejezéshez köthető, ugyanis az acid house számokhoz gyakran felhasználják más számok darabjait. Állítólag e második magyarázatot Paul Staines angol-ír blogger találta ki. Egy harmadik elmélet szerint pedig Genesis P-Orrige angol zenész-énekes használta ezt a kifejezést a stílusra, miután egy lemezboltban egy „acid” feliratú dobozból vásárolt egy CD-t. 

hip-hop nevére is több magyarázat is létezik. Az egyik szerint a szleng hip ’most, azonnal’ és a hop ’ugrás’ szavakból. A Grandmaster Flash and the Furious Five együttes egyik tagja használta állítólag a szót először 1978-ban, amikor egy éppen bevonuló barátját ugratta azzal, hogy a hiphophiphop szavakkal imitálta a masírozás ritmusát. Később a szót az együttes által követett zenei irányzatra is használni kezdték. Más magyarázatok szerint Lovebug Starski Dj használta először a szót a zenei irányzatra.

Az Oxford szótár egy harmadik magyarázatot ad: a szó reduplikációval keletkezett a hip ’menő’ szleng kifejezésből. És ha már hip-hop, akkor honnan jön a rap elnevezés? A rap ’kopogás’-t jelent a skandináv eredetű szó rappa ’ütés, csapás’ szóból.

dubstep irányzat neve a 21. században keletkezett összetett szó. Az előtag dub ’dob hangja’, az utótag pedig a step ’lépés’ szó. Jelentése körülbelül ’a dob ritmusára való lépés’.

drum and bass pedig szó szerint ’dob és basszus’-t jelent. Az irányzatok nevei tehát néha elsőre is jól érthetőek, néha azonban meglepő és egymással versengő magyarázatokat találhatunk egy-egy stílus, vagy alsítlus elnevezésre. A diszkóban, a táncparketten tehát bőven van min elmélkednünk.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!