0:05
Főoldal | Rénhírek

Sztrájkoltak a brit tanárok

Utcára vonultak a brit tanárok, hogy tiltakozzanak a brit kormány a fizetéseket, a nyugdíjt és a munkakörülményeket érintő politikája ellen.

nyest.hu | 2013. október 21.

Brit tanárszervezetek sikeresnek ítélték a legutóbbi egynapos sztrájkot, amelyet a fizetések, a nyugdíj és a munkafeltételek javítása érdekében rendeztek. A munkabeszüntetésben több száz londoni, délkelet- és északkelet-angliai iskola zárt be teljesen vagy részlegesen. A brit oktatási minisztérium ugyan azt állítja, hogy a sztrájk az érintett területek iskoláinak csupán 27 százalékára terjedt ki, így nem okozott nagyobb fennakadást – számol be az eseményekről a The Guardian.

A hivatalos állásponttal szemben a megmozdulást szervező szakszervezetek szerint a sztrájksorozat igenis komolyan megzavarta az oktatás hétköznapi menetét. Még ebben az évben további egy teljes és országos munkabeszüntetést terveznek. A brit tanártársadalom 2013 folyamán többször nyíltan konfrontálódott a regnáló oktatási vezetéssel, és Michael Gove oktatásügyi miniszterrel.

Egyes beszámolók szerint a bristoli Durham városában körülbelül 2000 tanár tüntetett – a lakosság támogatástól kísérve. Egy résztvevő így nyilatkozott: „Amikor keresztülvonultunk a városon, komoly támogatást éreztünk a lakosok részéről. Tapsoltak és biztattak bennünket. Úgy látszik, a szülők és társadalom széles körben támogatják a megmozdulásunkat.”

Michael Gove
Michael Gove
(Forrás: Wikimedia Commons / Paul Clarke / CC BY 3.0)

Hogy pontosan hány tanárt érintett a munkabeszüntetés, nem lehet tudni. A szakszervezetek nem készítettek semmilyen kimutatást a megmozdulásról. Ugyanakkor az egyik szervezet szóvivője elmondta, hogy „a tanárok túlnyomó többsége csatlakozott a munkabeszüntetéshez, és a régiókban tartozó iskolák többsége részlegesen vagy teljesen bezárt”. A helyi újságok beszámolói ezt megerősítették: több helyen a sztrájk komoly fennakadásokat okozott. A minisztérium azonban ennek ellentmondó adatokat közöl, és azt állítja, hogy az iskolák 27 százalékát érintette csak a sztrájk.

A tanárok azért vonultak utcára, mert az oktatásügyi vezetés és Gove miniszter megtagadták a tanárszervezetekkel való tárgyalásokat a fizetések, a nyugdíjazás és a munkakörülmények ügyében. A tanárok a Gove által tervezett teljesítménybérezésről, illetve az automatikus fizetésemelés beszüntetéséről akartak tárgyalni. A minisztérium azzal érvel, hogy a szülők támogatják a tanárokat érintő reformokat.

Michael Gove az események ideje alatt nem tartózkodott Nagy-Britanniában, helyettese, David Laws így fogalmazott a sztrájkkal kapcsolatban: „Ez rossz a diákoknak és rossz a szülőknek is. Nem gondolom, hogy jogos lenne, és azt sem, hogy megváltoztatja a politikánkat. A tervezett változtatások igenis szükségesek és az egész közszférát érintik. A legtöbb tanár – remélem – elfogadja ezt.”

Forrás

Teachers’ strike: unions claim success as hundreds of schools close

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!