0:05
Főoldal | Rénhírek
Hetente egy könyv

Több olvasásra ösztönözne a brit oktatási miniszter

Évente legalább ötven könyvet kellene elolvasniuk a 11 éves diákoknak a brit oktatási miniszter által kidolgozott országos kampány részeként.

Edupress | 2011. március 28.

A cél az olvasásra való ösztönzés, valamint a tinédzserek olvasási arányának jelentős növelése lenne – olvasható az mno.hu-n.

Hosszú ideig alacsonyak voltak a brit diákokra vonatkozó iskolai követelmények, ezért a tanulóknak hetente legalább egy új regénnyel kellene megismerkedniük a jövőben – mondta Michael Gove, oktatási miniszter. Mivel a tinédzserek túlnyomó többsége jelenleg mindössze egy-két könyvet olvas el az alaptanterv keretében, az oktatási miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az arányt feltétlenül növelni kell.

Az adott probléma orvoslására több regény elolvasására köteleznék a diákokat az általános iskola utolsó éveiben, továbbá a gimnáziumi évek alatt. A The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása közzétett egy decemberben készült jelentést, amely szerint a brit tinédzserek az olvasás tekintetében a 17. helyről a 25-dikre estek vissza nemzetközi összehasonlításban.

Az oktatási minisztert egy amerikai példa inspirálta, amely alapján a New York-i Harlem egyik legelmaradottabb környékén működő általános iskolában ötven könyv elolvasására szóló kihívás elé állították a diákokat a tanév során. Emellett a gyerekek a Harry Potter-kötetek leggyorsabb elolvasásában is összemérhették az erejüket. Az Infinity school a város minden más iskolájánál jobban teljesített annak ellenére, hogy diákjainak több mint nyolcvan százalékát hátrányos helyzetű spanyol és afro-amerikai diákok alkotják. Az intézmény egyike annak a száz hátrányos helyzetű iskolának, amelyek az ország húsz államára kiterjedő, A tudás hatalom elnevezésű iskolahálózat tagjai. Michael Gove szerint ez a program sokkal magasabb követelményeket állított a diákok elé, mint maga a brit oktatási rendszer. A brit nemzeti tanterv átvizsgálásának célja annak megállapítására irányult, hogy a diákok mely írók mely könyveivel ismerkedjenek meg az oktatás bizonyos szintjein. Átmeneti megoldásként az oktatási miniszter az olvasási kihívást támogató iskolákat, valamint a gyermekkönyv szerzőket fogja felkérni egy 50 könyvet felvonultató lista elkészítésére.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!