0:05
Főoldal | Rénhírek

Szavak és antiszavak versenye

Az „alkotmány” kifejezés lett az Év szava, az Év antiszava pedig a „banki termék” - ismertette a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság döntését a Magyar Nyelv Múzeuma az MTI-vel kedden.

MTI, nyest.hu | 2012. június 20.

A nyelvújító Kazinczy Ferenc mauzóleumának is helyet adó széphalmi intézmény közleménye szerint a szakértői bizottság németországi kezdeményezésre, A hír szövegéből nem válik világossá, hogy milyen „felméréseket” végeztek és milyen „szakértők”. Az antiszó kifejezés mind a köznyelvben, mind pedig a nyelvészeti terminológiában ismeretlen. [a szerk.] felmérések alapján határozta meg 2011 legjellemzőbb magyar szavait, antiszavait, költői és ifjúsági szavait. Az év szava: az alkotmány lett, ezt követte az okostelefon és a táblagép.

A szótár szerint az alkotmány: „Valamely állam alaptörvényeinek összessége”. Vajon elveszítettük-e az alkotmány szavunkat azzal, hogy 2012. január 1-jén alaptörvény lépett érvénybe? Vajon az év búcsúszava az alkotmány? Vajon úgy jár, mint a fillér kifejezésünk, amely csak frazémákban, állandósult szókapcsolatokban marad meg, mint például filléres gondjaink? Az alkotmány ünnepe az alaptörvény ünnepe lesz? Többek között ezek miatt a kérdések miatt is lett az év szava az alkotmány. Bár a mostani neve: alaptörvény, de a magyar hagyományban, köznyelvben ez minden bizonnyal alkotmány marad – olvasható az indoklásban.

Továbbra sem derül ki, mit jelent az antiszó, de az alábbi indoklás arra enged következtetni, hogy valamely megbélyegzendő nyelvi jelenségről van szó.

A dubajozás a prostitúció egyik újonnan elterjedt fajtája. Nevét onnan kapta, hogy fiatal lányok Dubajba utaznak, hogy ott nagyon jó pénzért dúsgazdag férfiakat szórakoztassanak. [a szerk.]

Az év antiszava/szókapcsolata: banki termék, majd a dizájnerdrog és a dubajozik. Az indoklás szerint „a bankszektor az egész világban, így Magyarországon is igen jelentős szerepre tett szert. Ezt az eredményt részben az ügyes kommunikációs stratégiának is köszönheti, amely oly szavakkal-szókapcsolatokkal mint például a banki termék, a nyújtott szolgáltatást nagyon kedvező színben tünteti fel. A termék szó valami konkrét, megfogható, előállított tárgyat jelent, ezért a szóban forgó szókapcsolat feledteti azt, hogy egyes banki hitelek – lévén ezek bonyolult szellemi konstrukciók és nem tárgyak – nem csak lehetőséget nyújtanak az ügyfélnek a fejlődésre, de veszélyt és kockázatot is hozhatnak, mint azt a devizahitelesek esetében látni lehetett”.

Dubaj
Dubaj
(Forrás: Wikimedia Commons / Imre Solt / GNU-FDL 1.2)

A költői szó kifejezés sem világos, hogy mit jelent. Az alábbi indoklásból az derül ki, hogy nem kifejezetten a költői nyelvből vett kifejezésről van szó. Nem világos azonban, hogy pontosan milyen kritériumok alapján válik valamely kifejezés költői szóvá. [a szerk.]

Az év költői szava: málnahabos fa (’vérszilva’), ezt a fűzfapoéta követi. „Sokáig nem tudtam, hogy mi a neve azoknak a gyönyörű, áprilisban rózsaszínűen virágzó fáknak. Egy ismerősöm málnahabos fának nevezi. Rácz János, a növénynevek kutatója szerint: egy cseresznyeszilva nemesített fajtája lehet. A tavasszal tömegesen nyíló rózsaszín, telt virágú, dísznövényként használt fajták gyűjtőneve: vérszilva. Parkok, házikertek, utcaszélek kedvelt dísznövénye. Rózsaszín virágai április elején tömegesen nyílnak. Szombathelyen, a művelődési központ előtt egy egész sétányt öveznek a málnahabos fák. Mind a vérszilva, mind a málnahabos fa szakmai, illetve népi megnevezés alkalmas az év költői szava címre” – olvasható az indoklásban.

Hummer
Hummer
(Forrás: Wikimedia Commons / IFCAR)

Azt, hogy a Hummer márkanevet miért írják következetesen kisbetűvel, magunk sem értjük. Arról nem tudunk, hogy a szó köznevesült volna. [A szerk.]

Az év ifjúsági szava: fészel, majd hummer, megoszt. A fészel új keletkezésű szó, megjelenését 2011-ben dokumentálták. Az ige jelentése: valaki a Facebook közösségi oldalt – rendszerint hosszabb ideig, csupán szórakozásra, időtöltésre – használja. A szóalak képzési módja: a Facebook név első tagjának kiejtés szerinti alakjához (fész) járult az -(e)l magyar igeképző. Ugyancsak sok szavazatot kapott a hummer főnév és a megoszt ige is. A megoszt ige jelentése tágabban értelmezve az internet használathoz, szűkebben a közösségi oldalakhoz kötődik. Megosztással, továbbküldéssel terjedt a hummer-kép is: 2011 telén a Balaton vékony jegén egy terepjáró akart a túloldalra átkelni, ám a jég beszakadt alatta, akárcsak mentésére igyekvő másik hummer alatt – tartalmazza az indoklás.

A 2012-es év szavaira a jelölést az iroda@e-nyelv.hu email címre várja a bizottság.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. június 21. 18:35
7 Fejes László (nyest.hu)

@Sigmoid: Azaz? Meg mi az, hogy „implicite”?

11 éve 2012. június 21. 18:00
6 Sigmoid

@Fejes László (nyest.hu): A preambulumban van implicite megfogalmazva, amikor "történelmi alkotmányról" esik szó.

11 éve 2012. június 21. 16:03
5 Annie

"Az alkotmány ünnepe az alaptörvény ünnepe lesz?"

Ilyen van még egyáltalán? A rendszerváltás előtti naptárakban láttam utoljára augusztus 20-at így emlegetve.

11 éve 2012. június 21. 14:19
4 Fejes László (nyest.hu)

@Alien: Miből mindebből?

11 éve 2012. június 21. 12:02
3 Alien

@Fejes László (nyest.hu): Persze mindebből egy szó sem igaz, de hangulatkeltésre azért alkalmas lehet.

11 éve 2012. június 21. 11:06
2 Fejes László (nyest.hu)

@Sigmoid: Érdekelne, hogy ez hol van leírva. Mármint hogy a Fidesz hol nyilatkozott ilyen értelemben hivatalosan.

11 éve 2012. június 21. 10:18
1 Sigmoid

Panem et circenses.

Amúgy azt hittem mindenkinek egyértelmű hogy miért Alaptörvény van az Alaptörvényre írva...

Ez egy filozófiai kérdés, a FIDESZ álláspontja szerint Magyarország Alkotmánya az a történelmi legitimációs rendszer, aminek Szent István megkoronázása és az Aranybulla is részét képezi, az Alaptörvény pedig a jelenlegi, harmadik köztársaság alaptörvénye, ami alkotórésze az Alkotmánynak.