0:05
Főoldal | Rénhírek

Minek nevezhettek?

Szabályokat diktál a médiának az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nevű olasz civil szerveződés, amely a szicíliai tartományi választásokon aratott siker után megkezdte a felkészülést a tavaszi országos választásokra.

MTI | 2012. október 31.

A Beppe Grillo humorista blogger vezette mozgalom levelet írt az újságok, hírügynökségek, hírműsorok főszerkesztőinek és újságíróinak, és ebben részletesen taglalta, hogy mit szabad, mit tilos írni vagy mondani az M5S-ről készített cikkekben és tudósításokban.

A civil szerveződés elutasítja a többi, hagyományos párt esetében használt kifejezéseket. Az M5S nem akarja például, hogy pártnak nevezzék, mivel mozgalomként működik, ugyanakkor politikai erőnek szólíthatják.

Az M5S tagjai nem párttagok és nem lesznek képviselők, a sajtónak a mozgalom aktivistáinak, szóvivőinek kell őket nevezni. A mozgalomnak nincsen vezetője sem, Grillo az M5S szószólója – olvasható a civil szerveződésnek a sajtóhoz intézett levelében.

A 2009-ben alapított mozgalom kapta a legtöbb voksot a vasárnap tartott szicíliai tartományi választásokon. A tavaszi országos helyhatósági választásokon a harmadik legnagyobb erőként futott be a Demokrata Párt és a Szabadság Népe mögött. A mozgalom eddigi választási győztesei újoncnak számítanak az olasz politikában. Van közöttük ügyvéd, háztartásbeli, raktáros is – írta az olasz sajtó.

A sikert meglovagolva Grillo a blogján megkezdte a 2013-as parlamenti választások jelöltállítását az amerikai hadsereg egykori híres toborzási plakátjának szlogenjét – I want you! (Szükségem van rád!) – használva. Az M5S eddigi tagjai az interneten jelölhetik magukat, a mozgalomba a szicíliai siker után belépők azonban nem indulhatnak.

Az M5S szabályokat diktált a parlamentbe beválasztott tagjainak is. Többek között havi nettó 5 ezer eurós fizetési plafont szabott számukra. A római parlament jelenlegi tagjai ennek a háromszorosát keresik. 

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. november 2. 20:47
1 Epau

Az 5 Csillag Mozgalom hatalmas győzelmet aratott Szicíliában, ugyanis 0-ról gyakorlatilag 18%-ra növekedett a párt aránya a régióban. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lakosság kb. 53%-a nem ment el szavazni, ami a politikában való csalódottságot a legjobban kifejezi. Ezek szerint egy kisebbség, vagyis 47% irányítja majd a régiót?