0:05
Főoldal | Rénhírek

A 12 éve meggyilkolt újságíróra emlékeztek Ukrajnában

Tizenkét évvel ezelőtt, 2000. szeptember 16-án tűnt el Georgij Gongadze ukrán újságíró, fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg egy Kijev környéki erdőben.

MTI | 2012. szeptember 17.

Ezen a napon emlékeznek meg Ukrajnában a hivatásuk miatt életüket vesztett újságírókról. Vasárnap Kijevben, Harkivban, Lvivben, Rivnében és több más városban is megemlékezéseket tartottak. Az egyik kijevi székesegyházban gyászszertartáson, este a belvárosi Függetlenség terén pedig gyertyagyújtással emlékeztek Gongadzére.

Georgij Gongadze az akkori elnökkel, Leonyid Kucsmával szemben rendkívül kritikus Ukrainszka Pravda hírportál alapítója és szerkesztője volt. A mai napig nem helyezték holttestét örök nyugalomra, mert édesanyja kijelentette: addig nem temetteti el, amíg holtteste összes maradványa elő nem kerül. Az anya kétségbe vonta, hogy fia koponyájából származnának azok a maradványok, amelyet 2009-ben találtak meg – emlékeztetett a Korreszpondent ukrán hírportál.

Olekszij Pukacs volt rendőrtábornok, akit évekig tartó körözés után végül 2009 júliusában vettek őrizetbe, bevallotta, hogy közvetlenül részt vett a bűntény elkövetésében. A hatóságok hivatalos álláspontja szerint az újságíró megölését Jurij Kravcsenko akkori belügyminiszter rendelte el, aki 2005-ben, közvetlenül ügyészségi kihallgatása előtt fejlövéssel végzett magával. Öngyilkosságának körülményei máig tisztázatlanok.

A Gongadze özvegyét képviselő ügyvéd állítása szerint a most is őrizetben lévő Olekszij Pukacs a bíróság előtt azt vallotta, hogy saját kezűleg végzett az újságíróval, a gyilkosság megrendelői között pedig megnevezte Leonyid Kucsmát és Volodimir Litvin jelenlegi házelnököt, aki a bűntett elkövetésekor az elnöki titkárságot vezette.

Kucsma ellen 2011 márciusában indítottak eljárást az újságíró megöléséhez vezető hivatali visszaélés vádjával, amihez bizonyítékul Pukacs vallomása és az egykori elnök testőre, Mikola Melnyicsenko őrnagy titokban készített hangfelvételei szolgáltak. A volt államfő minden ellene felhozott vádat tagadott, és 2012 januárjában a bíróság másodfokon is törvénytelennek minősítette az ellene indított bűnvádi eljárást.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!