0:05
Főoldal | Rénhírek
Eszik vagy isszák?

Prémium vagy jutalom

Akár prémiumot, akár jutalmat kapunk, az mindenképpen jó nekünk, hisz pénz áll a házhoz. De mit kell mindehhez tenni? Mikor kaphatunk jutalmat és mikor prémiumot?

nyest.hu | 2012. február 14.

Tarlós István február 13-án tartott sajtótájékoztatója jelentéstani problémákat is feszegetett. Amikor a főpolgármestert a BKV-nál történt jutalomkifizetésekről kérdezték, felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes fogalmi különbséget tenni a prémium és a jutalom közt – számolt be a hvg.hu. A csőd szélén álló közlekedési vállalatnál 7500 ember kapott prémiumot; a főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem csak a vezetők, de a szerelők és a járművezetők is kaptak többletpénzt. Ha ezeket nem fizették volna ki, akkor a dolgozók akár be is perelhették volna a társaságot. A nyest annak eredt nyomába, hogy mi a fogalmi különbség a jutalom és prémium között.

Először is, lássuk, hogy a köznyelvi kifejezések jelentését hogyan határozzák meg a szótárak! A jutalom a Magyar szókincstár szerint ’prémium, anyagi ösztönző, sikerdíj, ajándék’. Ugyanebben a szótárban a prémium szónál azt találjuk, hogy: ’jutalom, elismerés, jutalék, [biztosítási] járulék, osztalék’. Egyelőre tehát ott vagyunk, ahol a part szakad, a két szót a Magyar szókincstár szinonimáknak tartja. Nem adjuk fel, keressük tovább a fogalmi különbséget!

Az Értelmező szótár+ már közelebb visz minket a főpolgármester által említett különbség megragadásához. A prémium értelmezése a következő:

Különleges teljesítményért, általában pénz formájában adott jutalom.

A jutalom pedig a következőképpen határozható meg:

Elismerésként odaítélt pénzösszeg vagy emléktárgy.

Az a különbség körvonalazódik, hogy míg a jutalom lehet anyagi vagy tárgyi jellegű, a prémium az esetek túlnyomó többségében pénzösszeg.

Az világos, hogy mind a kettő valamilyen különleges, a szokásos értékelésen és ösztönzésen felüli plusz juttatás. Gondoljunk csak arra, hogy az általános iskolában az eminensek a színötös bizonyítvány mellé (ez a szokásos elismerés és ösztönzés) kiemelkedő teljesítményükért jutalomkönyvet kaptak (ez a külön elismerés és motiváció). Világos, hogy ebben a szövegkörnyezetben nem használhatnánk a prémium kifejezést. Azt látjuk egyelőre, hogy a köznyelvi értelmezés szerint a jutalom egy tágabb, míg a prémium egy szűkebb kategória. De a köznyelv pont idáig megy a különbségtevésben.

Ahhoz tehát, hogy a főpolgármester által említett fogalmi különbséget megragadjuk, a jogi szaknyelvet kellene ismernünk. Utánanéztünk a Magyarország.hu kormányzati portálon a prémium kifejezésnek; ezt találtuk:

A prémium előre meghatározott „ösztönző”, amely feladat teljesítése vagy más teljesítmény elérése esetén jár. A prémium a személyi alapbéren (vagy teljesítménybéren) felül, előre meghatározott összegben illeti meg a munkavállalót.

Az is kiderült, hogy a hatályos Munka törvénykönyve nem írja elő, hogy kell-e, és ha igen, akkor miért prémiumot fizetni. Ezt a kérdést a munkahely a kollektív szerződésében tudja tisztázni.

Lássuk végül, hogy mi a helyzet a jutalommal! A kormányzati portálon ezzel kapcsolatban is találtunk útmutatást:

A munkáltatónak jogában áll a munkavállalónak jutalmat, vagy más ösztönző juttatást ígérni, ezt általában egy-egy feladat teljesítéséért tűzik ki. Hogy mikor és kinek biztosítja a jutalomszerzés lehetőségét, azt kizárólag a munkáltató dönti el. [...]

A prémiummal ellentétben a jutalom kapcsán a munkáltatónak joga van ahhoz is, hogy menetközben a jutalom megadásának feltételein korlátozás nélkül változtasson. [...] A jutalom tehát teljes egészében a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozó juttatási forma.

Világos tehát, hogy a prémium és a jutalom között jogi szempontból az a különbség, hogy míg az előbbinek a kifizetését a kollektív szerződés előírhatja, addig az utóbbiról minden egyedi esetben a munkaadó dönt. Ahhoz tehát, hogy pontosan értelmezni tudjuk a Tarlós által emlegetett fogalmi különbséget, ismernünk kellene a BKV Zrt. kollektív szerződését. A főpolgármester azonban erről nem árult el részleteket. Így azonban a hírolvasó számára a fogalmi különbség még mindig nem lehet világos.


A munkások is a prémiummal foglalkoztak Jeles András Álombrigád című fimjében...

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!