0:05
Főoldal | Rénhírek

Mit jelent az, hogy „kipusztult”?

A kihaltnak hitt állatok gyakrabban kerülnek újra elő, mint eddig hitték. 1500 óta eltűntként jelentett 187 emlősfaj közül 67 újra felbukkant egy ausztrál tanulmány szerint.

MTI | 2011. március 13.

Az újra felfedezett állatok közt szerepel például a Guadalupe-medvefóka, a Parma-kenguru és a bajor földipocok. E pocok az 1960-as években tűnt el addigi egyetlen ismert élőhelyéről, Garmisch-Partenkirchen mellől, majd 2000-ben a szomszédos Tirolban mutatták ki jelenlétét – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A leghíresebb visszatérés kétségkívül a bojtosúszójú halé, amelyről azt hitték, hogy 80 millió éve kihalt, míg 1938-ban dél-amerikai halászok hálójába nem keveredett. Az őshal további példányai is előkerültek később egy halpiacon, majd élve a tengerben is.

Az újra felbukkant állatokhoz tartozik a tanulmány szerint a Seychelle-szigeteki óriásteknős valamint az ausztráliai Lord Howe-szigeti botsáska is. Utóbbi egy nagytestű növényevő rovar, amelyet az 1921-es patkányvészt követően hittek kihaltnak – míg tíz éve kutatók fel nem fedezték fiatal példányait.

A „kipusztult” kifejezés a kutatók szerint rugalmas. Manapság csak akkor nyilvánítanak eltűntnek egy fajt a Vörös Könyvben, ha már ötven éve nem látta senki a természetben.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!