0:05
Főoldal | Rénhírek
Saturnalia

Pogány szokások is élnek karácsonykor?

Mi köze a karácsonyfának Jézus Krisztus születéséhez? Miért ajándékozzuk meg egymást karácsonykor? És mit ünnepeltek az emberek ebben az időszakban Krisztus születése előtt? – Cikkünkben egy ókori ünneppel ismerkedhetnek meg.

Molnár Cecília Sarolta | 2015. december 24.

Talán sokan emlékeznek a The Big Bang Theory-nak (magyarul: Agymenők) arra a jelenetére, amelyben Penny megkérdezi Sheldont, hogy hogyan készül a karácsonyra... Ő hosszú magyarázatba kezd arról, hogy miért nem tartja ezt a bizonyos ókori pogány szokást, a Szaturnáliát (vagy latinosan Saturnaliát)... De mi az a Saturnalia, és mi köze van a karácsonyhoz? – Cikkünkből kiderül...

Mi a Saturnalia?

El kell ismernünk, Sheldon Cooper egészen korrekt kis összefoglalót ad az ókori Róma egyik ünnepéről. A Saturnaliákat eredetileg a Julianus-naptár szerinti december 17-én ünnepelték, azonban az évek során egyre hosszabbá váló ünnep végül eltartott december 25-éig is. Ez az időszak a téli napforduló ideje, és egyben az őszi vetés befejezésének időpontja is. A naptári évnek akkor van vége,és ekkor kezdődik az új év. Az északi féltekén ugyanis ekkor a leghosszabbak az éjszakák, és ekkor legrövidebbek a nappalok. A napforduló után a Nap „észak felé indul”, azaz az éjszakák rövidülnek, a nappalok hosszabbodnak. Az évnek ebben a legsötétebb szakaszában sok furcsa dolog volt lehetséges az ókori Rómában, ami egyébként nem volt szokásban vagy éppen tiltva volt...

Antoine-François Callet: Saturnalia
Antoine-François Callet: Saturnalia
(Forrás: Wikimedia Commons / Antoine-François Callet / CC0 1.0)

A sötétségtől és a haláltól való félelmet napokig eltartó bulizásban, ivászatban oldották fel. A Saturnaliák idején teljes munkaszünet volt, a Saturnus tiszteletére bemutatott áldozat után az emberek közösen ünnepeltek, és megajándékozták egymást. Méghozzá nem akárhogy: az urak és a rabszolgák az évnek erre a pár napjára szerepet cseréltek: az urak ajándékozták meg a szolgákat. A szerencsejátékozás és kockavetés – ami az évnek a többi szakaszában tiltva volt – a Saturnaliák idején legálissá vált, sőt, a lakomákon kötelező volt játszani. A házakat pedig örökzöld borostyánnal díszítették fel erre az időszakra.

A Saturnaliához hasonló „évzáró” ünnep az ókori Mezopotámiában és Görögországban is szokásban volt. A római ünnep ezekre a hagyományokra nyúlik vissza. És nehogy azt higgyük, hogy a Római Birodalom bukásával a szokás teljesen eltűnt. Egyrészt a keresztény világ által ünnepelt karácsonyba is sok elem beépült az ókori szokásokból. Másrészt a középkorban is tovább élt a pogány ünnep Festus Fatuorum, azaz Bolondok lakomája néven. Ezt persze az egyház igyekezett betiltani, ennek ellenére a szokás a 16. századig fennmaradt.

Ki volt Saturnus?

A Saturnalia Saturnus isten ünnepe volt. Ő volt a mezőgazdasági tevékenységek istene, így kapcsolódott az ünnep vetés befejezéséhez, illetve a mezőgazdaságilag holt időszakhoz. Saturnus az Aranykor uralkodója volt, annak a korszaknak az istene, amikor a Földön teljes békesség és jólét honolt; nem volt kapzsiság, irigység és békétlenség, és az embereknek nem kellett dolgozniuk; a teljes harmónia időszaka volt ez a Földön. A Saturnália ünnepén tehát az Aranykorról is megemlékeztek az ókori rómaiak.

Saturnus alakja a görög mitológia Kronoszának feleltethető meg. Kronosz az istenek második nemzedékéhez tartozott: ő volt Uranosz (az Ég) és Gaia (a Föld) legkisebb gyermeke, a tizenkét titán egyike. És ő volt a nagy olümposzi istennemzedék egyik atyja: ő nemzette például Zeuszt és Hérát is (így ők apai ágon legalábbis testvérek voltak). „Felesége” saját testvére, Rhea volt. Története a felemelkedés és a bukás története.

Az Aranykor
Az Aranykor
(Forrás: Wikimedia Commons / Lucas Cranach the Elder (1472–1553) )

Apja, Uranosz nagyon félt attól, hogy valamelyik gyermeke letaszítja majd a trónjáról, ezért jó zsarnokhoz illően a Tartaroszra, a föld mélyébe, az Alvilágba vetette gyermekeit, a titánokat. A dolgot felesége, Gaia elégelte meg, aki nem bírta látni gyermekei szenvedését. Ő kérte meg gyerekeit, hogy kasztrálják apjukat; a küldetést Kronosz vállalta. Meg is tette, amit Gaia kért, és apja levágott nemi szervét a tengerbe dobta (ebből született Aphrodité, a szerelem istennője), majd elfoglalta trónját az istenek élén: ekkor köszöntött be az Aranykor.

Azonban ez a harmonikus időszak sem tartott örökké, hiszen Kronosz is a gyerekeitől parázott a legjobban, úgyhogy ő meg szépen lenyelte őket sorban, hogy nehogy ellene tehessenek. A kegyetlenséget ebben az esetben is a feleség elégelte meg, aki kijátszotta férjét: Zeuszt nem hagyta lenyelni, hanem helyette egy követ adott Kronosznak, aki le is nyelte azt. Zeuszt pedig a nimfák és egy anyakecske nevelték fel Kréta szigetén. Amikor a kis Zeusz felcseperedett, testvére segítségével letaszította apját, Kronoszt az égi trónról, és ő ült a helyére.

Saturnus megeszi gyermekét
Saturnus megeszi gyermekét
(Forrás: Wikimedia Commons / Francisco Goya (1746–1828) )

Karácsony és Saturnalia: mi bennük a közös?

A keresztények Jézus földi születését ünneplik karácsonykor; az ünnep ideje nagyjából megegyezik az ókori világ Saturnaliáiéval. És bár az ünnep tartalma egészen más lett, sok szokás megőrződött az évszázadok, évezredek során. A következőkben a közös sajátságokat szedjük össze:

Karácsony
Karácsony
(Forrás: Wikimedia Commons / Hugo van der Goes (kb. 1440–1482))

Aki pedig idáig is eljutott, most megnézheti, Sheldon hogyan abszolválja a karácsonyt, ami ellen úgy tiltakozott.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. december 25. 07:15
2 menasagh

Szerintem az ünnepeket a vallások csak átvették, átformálták, de mindig is megvoltak.

Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek !

8 éve 2015. december 25. 01:31
1 azadadataathum

téli napforduló = karacsong.

a fény újraszületése.

uszi or, ishi iribun.

feni oi shedum, jin oi jang, hüüw oi höö, phekte oi phejir.

dics oi döj. duzs oi dőzs ejsztoi kvüm oi rekw ojsz. aaldum ai aulatum oi auha ai vaahum. vaaltum valild oi vaartum vaighum.

vaighün val valdi. elválik amikor valóra válik.

mint az mindannyiszor valóra vált, mindannyiszor úgy vált valóra.