0:05
Főoldal | Rénhírek
Indiai tempó

Patália egy szótár körül: több éves csúszás

A neves egyetem tanszéke túlvállalta magát: már két éve publikálnia kellett volna egy kis iskolai szótárt. Nem sikerült összehozni, pedig még két másik szótáruknak is el kellett volna készülnie. Mi történhetett?

nyest.hu | 2015. május 22.

Nehéz dolog jó szótárat készíteni. Kell hozzá egy jó koncepció, sok tudás, rengeteg adat, hozzáértő munkatársak és hosszú idő. No meg ugye pénz. A The Times of India híre szerint a pandzsábi egyetem legnevesebb tanszékének, a Patiala School of Semioticsnak a munkatársai már legalább kétéves csúszásban vannak. Így továbbra sincs új angol–pandzsábi szótár a boltok polcain.

A pandzsábi nyelvet világszerte mintegy 90 millióan beszélik. A legtöbb pandzsábi beszélő Pakisztánban, valamint az Indiához tartozó Pandzsábban él. Sőt, Kanadában is jelentős a pandzsábi beszélők száma.

Az eredeti tervek szerint 2013-ban, egy évvel a projekt kezdete után kellett volna megjelennie az első angol–pandzsábi zsebszótárnak a piacon, melynek 15 ezer szócikket kellene tartalmaznia. Emellett el kellett volna készülnie a pandzsábi egynyelvű szótár második kötetének (mintegy ötvenezer szócikkel), és a meglévő pandzsábi–angol szótár felújított változatának is. Ám nyomuk sincs a szótáraknak.

A pandzsábi régió Pakisztán és India határán
A pandzsábi régió Pakisztán és India határán
(Forrás: Wikimedia Commons / Nawabmalhi / CC BY-SA 4.0)

A kar egyik oktatója szerint túl kevés az ember a karon, és nekik is túl sok feladatuk van. Így nem jut idő a szótárkészítésre. Egy másik munkatárs szerint a jelenlegi tempóban még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy túljussanak a szótárak felújításának előkészítő fázisán. A tanszékvezető úgy nyilatkozott, hogy semmit nem tud a kérdésről. Ugyanis a munkacsoport semmilyen jelentést nem adott neki a szótárak készültségi állapotáról, bár ő többször érdeklődött.

Pandzsábban megállt az idő
Pandzsábban megállt az idő
(Forrás: Wikimedia Commons / Manojkhurana / CC BY-SA 3.0)

Az ominózus pandzsábi tanszék úttörő szerepet vállalt a modern nyelvészet meghonosításában, és 1973-ban itt készült el Pandzsáb első nyelvi atlasza is. De most a tanszék munkatársai csak széttárják a karjukat, amikor sürgetik őket. A biztató kezdetek után úgy tűnik, mintha megállt volna az idő Pandzsábban.

Forrás

Words wedged: No sign of Punjabi dictionaries even after three years

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!