0:05
Főoldal | Rénhírek
Nyelv és vallás

Megismerni a szikhet magas turbánjáról

Tudja, hányan és hol beszélik a pandzsábi nyelvet? S mi jellemző a szikh vallásra? India Pandzsáb államának új parlamenti határozata sok mindent elárul erről.

Péli Péter | 2010. március 28.

India Pandzsáb államának parlamentje arról határozott a minap, hogy második hivatalos nyelvi státuszt kér a pandzsábi nyelvnek minden olyan indiai államban, ahol jelentős szikh kisebbség él. A hírről Anglia legnagyobb angol nyelvű internetes pandzsábi újsága, a The Sikh Times számol be.

Szikh Templom
Szikh Templom
(Forrás: Wikimedia Commons)

Pandzsáb állam 25 millió lakosának 60 százaléka szikh. A szikh vallás öt évszázaddal ezelőtt jött létre a hindu és muszlim vallások ötvözésével, mintegy reakcióként a két vallás közötti akkori háborúkra. A szikh férfiakat legkönnyebben a turbánjukról lehet felismerni, ami vágatlan hajukat rejti. Maga a szikh szó tanulást jelent a pandzsábi nyelvben. Jelenleg 23 millió szikh él a Földön, többségük Indiában.

Világviszonylatban körülbelül 90 millióan beszélik a pandzsábi nyelvet, és 76 millió anyanyelvi beszélővel ez Pakisztán legnagyobb nyelve. A történelmi Pandzsábot 1947-ben, India függetlenné válásakor szakították két részre, melyből a kisebb és főleg szikhek lakta rész maradt meg Indiának.

A pandzsábi egyébként egyike India 22 hivatalos nyelvének. Pandzsáb államon kívül hivatalos még a szomszédos Harijána államban, illetve Delhi és Csandígarh városok szövetségi területein. A központilag irányított Csandígarh Panzsáb és Harijána összevont fővárosa.

A pandzsábi parlament most további 9 indiai államot nevezett meg, ahol jelentős szikh kisebbség él, és ahol kérvényezik majd a pandzsábi nyelv hivatalos státuszát. Ezen államok többségében a szikhek 100-800 ezres kisebbséget képeznek.

A pandzsábi parlament a mostani pandzsábi nyelvvel kapcsolatos határozatot egyhangúlag fogadta el – ami általában nem jellemző a döntéshozatalukra.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!