0:05
Főoldal | Rénhírek

MR vagy MRI?

Olvasónk kérdezi egy cikkünk kapcsán, hogy MR-nek vagy MRI-nek hívják-e a képalkotó vizsgálatot. Utánajártunk, válaszolunk.

nyest.hu | 2013. július 30.

István nevű olvasónk kérdése nemrégiben megjelent cikkünk kapcsán:

Ma olvastam a „Megállapítható a mentális betegség diagnózisa MR-felvételek alapján?” című cikküket. Én mindig MRI-nek hallottam a vizsgálat nevét. Most akkor MR vagy MRI magyarul? Van különbség a két vizsgálat között?

Az MR-nek vagy MRI-nek nevezett vizsgálat ugyanazt a képalkotó eljárást jelöli. A vizsgálatnak azonban többféle változata is van. Ami mindegyikben közös, az az, hogy a vizsgálandó szerveket, testtájat mágneses térbe helyezik, és a műszer azt vizsgálja, hogyan viselkednek a szövetek ebben a mágneses térben. Az íly módon készített kép megmutatja a lágy részek strukturális (pl. daganat) vagy funkcionális (pl. gyulladás) eltéréseit.

Az MRI a Magnetic Resonance Imaging, azaz a mágnesesrezonancia képalkotás rövidítése. Mint az angol elnevezésből látható, az I az imaging, azaz ’képalkotás’ szót rövidíti, így logikus, hogy MR-képről vagy MR-felvételről beszéljünk. Az eljárás eredeti teljes neve MRI – ezen belül is van sMRI (strukturális MRI) és fMRI (funkcionális MRI) –, de a magyar orvosi köznyelvben leggyakrabban MR-nek rövidítik magát a vizsgálatot is: MR-vizsgálat.

Forrás

Áttekintés a képalkotó vizsgálatokról, köztük az MR-ről

Az MR-vizsgálat leírása

Az MR-ről az angol Wikipédián

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!