0:05
Főoldal | Rénhírek

Antidepresszáns vagy antidepresszívum?

Mi a depresszió ellenszere: az antidepresszáns vagy az antidepresszívum? Jó hírünk van: mindkettő!

nyest.hu | 2014. június 23.

Péter kérdezte tőlünk a következőt:

Az utóbbi időben többször is láttam, hogy „antidepresszáns”-t írnak a cikkeikben. Van azonban az „antidepresszívum” szó is. Melyik a helyes? Illetve: ugyanazt fejezi ki a kettő?

Az utóbbi hetekben tényleg több cikkünkben szerepelt az antidepresszáns kifejezés. Az egyiknek a címébe csak poénból tettük bele; itt egyáltalán nem a gyógyszercsoportra utal; kb. azt jelenti, hogy ’depresszió elleni’. A másik kettőben pedig idézetben szerepelt: az egyikben egy MTI-hír szövegéből, a másikban pedig a nagy fölháborodást kiváltott mémesült olvasónaplóból. A Google 146000 találatot ad az „antidepresszáns” és 1940 találatot az „antidepresszívum” keresőkifejezésre. A két kifejezés ugyanazokat a depresszió- és szorongásellenes szereket jelöli.

Az antidepresszívum főnév; melléknévként az antideresszív (pl. antidepresszív hatás) kifejezés használatos.

A hétköznapi társalgásban is azt tapasztaljuk, hogy az antidepresszáns gyakoribb, bevettebb. Az antideprsszívum azonban inkább orvosi, szaknyelvi kifejezés. Előbbi kifejezés nagyobb gyakoriságának azonban lehet egy nyelvtani oka is: az antideprsszáns-nak lehet főnévi és melléknévi használata is, míg az antidepresszívum csak főnévként használatos. A magyar Wikipédia Szertralin szócikke például így használja főnévként:

„A szertralin egy szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozó gyógyszer.”

Antidepresszáns vagy antidepresszívum?
Forrás: tshirtgroove.com

A Természet Világában pedig így használják jelzőként:

„Ezért tartottuk izgalmasnak az egyesült államokbeli Yale Egyetemen elvégzett első kísérleteink felfedezéseit, miszerint egy antidepresszáns gyógyszer – generikus neve fluoxetin – megemeli a szinapszisok számát az említett agyterületeken.”

Az antidepresszívum azonban csak főnév lehet. A Trittico tabletta leírásában például így szerepel:

„A gyógyszer neve Trittico és az antidepresszívumoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik.”

 

Mit mond a szótár?

Tótfalusi István Idegenszó-tára és Magyarító szótára az „antidepresszáns” kifejezést tartalmazza, és kedélyjavító-ként magyarítja.

A antidepresszívum kifejezés hivatalosabb és szakmaibb jellegét bizonyítja az is, hogy a HáziPatika.com-on található betegtájékoztatók adatbázisában az „antidepresszáns” kifejezés nem, csak az „antidepresszívum” szerepel.

A két kifejezés tehát ugyanazt a gyógyszercsoportot, illetve a hozzájuk kapcsolódó hatást jelöli. Természetesen mind a kettő helyes. Míg az antidepresszáns inkább köznyelvi, addig az antidepresszívum inkább szaknyelvi kifejezés.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!