0:05
Főoldal | Rénhírek

Az oxitocin újabb hatását fedezték fel

Újabb kutatásokból az derült ki, hogy az oxitocin felelős azért, hogy zajos környezetben is képesek vagyunk kiszűrni a releváns információkat.

nyest.hu | 2013. augusztus 9.

Korábban már részletesebben is foglalkoztunk az oxitocinnal, amit különböző kutatások nyomán szokás szeretethormonként vagy egyszerűen csodahormonként is aposztrofálni. Tény, hogy az oxitocinnak a tudósok számára eddig ismeretlen hatásaira derült fény az utóbbi évtized során, és az új eredmények újabb kutatásokat indukáltak. A Science Daily híradása szerint a legújabb eredmények azt mutatják, hogy az oxitocinnak szerepe lehet abban is, hogy a zajos környezetben képesek vagyunk kiszűrni a nekünk szóló információkat.

Egy zsúfolt, zajos vendéglőben a beszélgetőpartnereinkre koncentrálni kihívás. Az agysejteknek ilyenkor a szelektálniuk kell az értékes információk és a háttérzaj között. Újabb kutatások azt látszanak igazolni, hogy ebben az agyi szelekciós folyamatban a kulcsszerepet az oxitocin nevű hormon játssza.

A New York-i egyetem Langone orvosi kutatóközpontjának munkatársai kimutatták, hogy az oxitocin neurohormon az agyban nemcsak a háttérzajok hatását csökkenti, de ugyanakkor a releváns információk hatását is erősíti. Az új kutatás eredményei fontosak lehetnek az autizmus kezelésében is. „Az oxitocinnak jelentős szerepe van az agyi információtovábbításban” – mondja a kutatásban részt vevő egyik neurológus professzor, Richard W. Tsien. „Nemcsak csökkenti a háttérzajokat, de erősíti is a fontos információkat. Kutatásaink arra derítettek fényt, hogy hogyan történik meg bizonyos agyi neuronhálózatok élesítése, és hogyan romolhat ez el például az autizmussal élők esetében.”

Oxitocin és az őt szállító fehérje
Oxitocin és az őt szállító fehérje
(Forrás: Wikimedia Commons / Edgar181)

Az autizmussal élő gyerekeknek és felnőtteknek igen nagy nehézséget okoz mások érzelmeinek, szándékainak az azonosítása, ezzel együtt könnyen megzavarják a figyelmüket a környezetből érkező ingerek. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy az autizmussal élő gyerekek oxitocinszintje alacsonyabb, illetve, hogy az oxitocinreceptor génjének mutációja autizmusra hajlamosít.

Az új kutatás egy 30 évvel ezelőtti kísérletre épült. Ebből kiderült, hogy az oxitocin a hippokampuszban fejti ki a hatását. (Ez az agyterület felelős az észlelésért, illetve a memóriáért.) A hormon a gátló kapcsolóneuronokat stimulálja arra, hogy a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű ingerületátvivő agyagot termeljék. Ez a neurotranszmitter csökkenti a piramissejtek izgalmi állapotát. „Mindezekből az eredményekből arra következtettünk, hogy az oxitocin minden esetben (a háttérzajok és a releváns ingerek esetében is) az igerület gátlásához, gyengítéséhez járul hozzá” – magyarázza Dr. Tsien. „Ehelyett az derült ki, hogy az oxitocin a releváns ingerek esetében növeli az idegsejtek izgalmi állapotát.”

Az új, rágcsálókon végzett kísérletek azt mutatták, hogy az oxitocin a gátló neuronokat folytonosan serkenti (ami jó a háttérzajok kiszűrésére), emiatt azonban ezek a GABA-t kibocsátó szinapszisok kimerülnek. Így amikor egy ingerület érkezik, a fáradt gátló szinapszisok kevesebb GABA-t bocsátanak ki, így ezek az ingerületek nincsenek olyan módon gátolva, így a piramissejtek izgalmi állapota nem csökken.

Korai lenne még arról beszélni, hogy az új felismerések elvezetnek az autizmus gyóógyszeres kezeléséhez. Az azonban biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a betegség megértéséhez.

Forrás

Potential Role of ’Love Hormone’ Oxytocin in Brain Function Revealed

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!