0:05
Főoldal | Rénhírek
Nem jól reklámozott

Mozgósították a latinul tudókat

XVI. Benedek lemondását az a tudósító jelenthette először a sajtónak, aki tudott latinul.

MTI | 2013. február 12.

Alig jelentette be XVI. Benedek a lemondását, a Szent Péter tér környéki ajándéktárgy-árusok leállították a német pápát ábrázoló naptárak, képeslapok, érmék rendeléseit. Azt adják el, ami még raktáron van. Húsvétra már az új pápa arcképével díszített szuvenírek kellenek mondták a kereskedők a sajtónak.Remélem, karizmatikus pápa következik, olyan, mint Wojtyla volt. Az ő idején az ajándéktárgyak többszörösét vásárolták. A teológus XVI. Benedek túl komoly volt, nem reklámozta jól a képeslapokat, kulcstartókat” – nyilatkozta a Szent Péter térrel szomszédos Galleria Aurora ajándéküzlet tulajdonosa az AGI olasz hírügynökségnek.

XVI. Benedek – aligha választják meg az ajándékárusok védőszentjének
XVI. Benedek – aligha választják meg az ajándékárusok védőszentjének
(Forrás: Wikimedia Commons / Kancelaria Prezydenta RP / GNU-FDL 1.2)

A római egyházi szabóságok is megkezdték a munkát: márciusban Rómába érkeznek a pápaválasztó bíborosok és többségük új ruhát rendel majd a konklávéra. A Vatikán hivatalos szállítója, a Pantheon-közeli Gammarelli szabóság készíti el az új pápa első ruháját, az ornátust, amelyben az egyházfő a Sixtus-kápolnából lép majd ki a Szent Péter-bazilika középső lodzsájára. A szabóság három különböző méretben varrja meg a reverendát. A szabók most jobban figyelnek, mivel XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor egyik reverenda sem bizonyult elég hosszúnak.

A Vatikán mozgósította latinul tudó munkatársait is: a lemondással és a pápává választással kapcsolatos összes dokumentum a pápai állam hivatalos nyelvén, latinul lesz.  XVI. Benedek is latinul jelentette be lemondását.  A hírt elsőként Giovanna Chirri, az Ansa vatikáni tudósítója jelentette, aki tudott latinul, és fordítás nélkül is megértette a pápa szavait.

Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere hangoztatta, hogy az olasz főváros beindította arendkívüli esemény szervezését. Már a következő napokban és hetekben zarándoklathullám várható, mivel a hívők találkozni szeretnének és elköszönni XVI. Benedektől. Lemondását követően pedig a konklávé és az új pápa vonz majd Rómába milliós tömeget a húsvétra érkező turistákkal együtt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!