0:05
Főoldal | Rénhírek

A pápa feltámasztaná a latint

A pápa létrehozza a Latin Tanulmányok Pápai Akadémiáját, mivel úgy véli,a mai papok nem ismerik kellően a nyelvet.

MTI | 2012. november 12.

Új pápai akadémiát alapított szombaton a latin nyelv és kultúra egyházon belüli és kívüli tanítására, valamint terjesztésére XVI. Benedek, aki szerint a mai papok és értelmiségiek nem tudnak latinul. „A Vatikán megpróbálja feltámasztani a latint” – kommentálta az olasz sajtó a Latin Tanulmányok Pápai Akadémiájának létrehozásáról szóló bejelentést.

XVI. Benedek motu proprio (saját kezdeményezéséből) döntött az akadémia elindításáról, amelynek a vezetését a latin tudós Ivano Dionigire, a bolognai egyetem rektorára bízta. Helyetteseként Roberto Spatarót, a római Pápai Szaleziánus Egyetem latin nyelv és irodalom tanszékének vezetőjét nevezte ki.

A latint kiválóan ismerő és az ókori nyelvet beszélni is tudó teológus egyházfő 2005-ös pápává választása óta többször sajnálattal hangsúlyozta, hogy a mai papok nem tudnak latinul, mivel a gimnáziumokban nem tanulták, a szemináriumokban pedig szintén felületesen foglalkoztak vele. Mélyebb latintudás, nagyobb hozzáértés szükséges az egyházon belül és általában a humanista tanulmányok, a filozófia és a teológia terén is – hangoztatta a pápai rendelkezés.

A latin a mai napig az egyház hivatalos és egyetemes nyelvének számít. Még a Vatikánvárosban működő bankautomaták feliratai is latinul szólnak, de a fiatalabb, többségében nem európai papgeneráció alig ismeri a latin nyelvet. A sajtó szerint a latin felkarolásával XVI. Benedek az egyház konzervatívabb, hagyományőrző szárnyának is kedvezni akart, többek között a lefebvrista püspököknek. Az egyházfő 2007-ben visszavezette a régi rítusú latin nyelvű mise gyakorlatát, de a pápa pontifikálta miséken is egyre több a latin rész.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!