0:05
Főoldal | Rénhírek

Megújult a MaTT vezetősége

Megújult a Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsának vezetősége a 2013. október 28-án megtartott ülésen.

nyest.hu | 2013. október 30.

A Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsának (MaTT) legutóbbi ülésére 2013. október 28-án került sor a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán (KRE BTK). Az ülés Voigt Vilmos elnök beszámolójával kezdődött. A szervezet elnöke elmondta, hogy örömteli, hogy az utóbbi években a terminológia tudománya jelentős fejlődésen ment keresztül, és minden jel szerint ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog. Ennek főbb állomásai a terminológia mesterszak létrejötte a KRE-n, a Magyar Terminológia című folyóirat évente kétszeri megjelenése, országos és nemzetközi terminológiai konferenciák szervezése, terminológiai adatbázisok létrehozása, a terminológia mint témakör megjelenése a tankönyvekben, illetve gyakorlati terminológiai problémák kezelése a magyar nyelv határon inneni és túli változataiban. A legfrissebb előrelépés pedig az, hogy 2012 nyarán a MaTT együttműködési szerződést kötött a bécsi székelyű InfoTermmel.

A tisztújítás azért vált szükségessé, mert a MaTT működésének infrastrukturális és adminisztratív feltételei az utóbbi időszakban nem voltak biztosítva. Voigt Vilmos megköszönte az elnökség és a tagok eddigi munkáját, leköszönt a MaTT elnöki tisztségéről, s dr. Fóris Ágotát (KRE BTK, TERMIK) javasolta e tisztség betöltésére. Fóris Ágota a felkérést elfogadta, és javaslatot tett új tisztségviselőkre: alelnöknek prof. dr. Prószéky Gábort (PPKE ITK és MorphoLogic Kft.) és dr. Papp Esztert (LEG Magyarország Zrt. és LinguaPark Klaszter), titkárnak dr. Bölcskei Andreát (KRE BTK, TERMIK) javasolta.

Az ülés végén a javasolt személyi változásokat a jelenlévők egyhangúlag megszavazták. Fóris Ágota a MaTT tiszteletbeli elnökének javasolta Voigt Vilmost, amit a jelenlévők szintén egyhangúlag támogattak. A MaTT következő ülésére előreláthatóan januárban kerül sor.

A MaTT 2005-ben alakult; a Magyar UNESCO bizottság szakmai albizottságaként működik. Tagjai a terminológia legszélesebben vett területén dolgozó szakemberek, akik a tudomány, az oktatás, a közigazgatás valamint a gazdaság területeit képviselik. Feladata a magyar nyelvű terminológiával kapcsolatos kutatás, oktatás, gyakorlati alkalmazások támogatása, továbbá általában a terminológiával kapcsolatos tudatosság növelése és az együttműködések elősegítése. Az alapításkor elnöknek prof. dr. Voigt Vilmost (ELTE), alelnököknek prof. dr. Pusztay Jánost (BDF) és dr. Kis Ádámot (SzAK Kiadó, ELTE) választották, a titkári funkciót pedig Kovács László (BDF), majd 2008-tól Faár Tamara (ELTE) töltötte be.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!