0:05
Főoldal | Rénhírek

Angol-kínai gondok

A kínai és az angol nyelv között egyre nagyobb szükség lenne a „biztonságos” átjárásra, a bevett szakkifejezésekre.

nyest.hu | 2010. április 28.

Nemcsak átvitt értelemben, de szó szerint is okozhat fejfájást a hivatalos dokumentumok fordítása a szakmabelieknek – legalábbis ez derül ki egy fordítói tanulmányokat fordító diák őszinte vallomásából. Ha még azt is hozzátesszük, hogy kínai fordításról van szó, végképp egyértelmű: a helyzet bizony nem egyszerű.

Éppen efféle problémák megoldását szeretné megtalálni az ICTCTAC elnevezésű szervezet (nevük magyarul: A Kínai Fordítók Egyesületének Nemzetközi Kommunikációs Fordítási Bizottsága). Eddig is sok energiát fektettek abba, hogy megtalálják a megfelelő kifejezéseket, formulákat elsősorban az angol és a kínai nyelv között. A feladat persze nem kis falat, és ez a bevont szakemberek számán is látható: például több mint 40 szakértő, a kínai külügyminisztérium képviselői, de hírügynökségek és a legnagyobb kínai lapok munkatársai is beadták tudásukat és tapasztalataikat a közösbe.

A cél persze egyértelmű: használható és érthető hivatalos fordítások létrehozása. Zhu Yinghuang, a szervezet elnökhelyettese így fogalmazott erről: „A jó fordítás megtartja az eredeti jelentést, de érthető az olvasó számára.” Ha pedig hivatalos papírokról van szó, mindkét elem még a szokásosnál is fontosabbá válik, hiszen egy-egy félrefordított szó akár diplomáciai gondokat is okozhat. Nos, ezeknek a problémáknak az orvoslásán dolgozik tulajdonképpen 11 éve az ICTCTAC, és ez történt kedden tartott konferenciájukon is – derül ki a Global Times cikkéből.

Megbeszéléssel, vitával persze még nem halad előre eleget az ügy – véli Xu Mingqiang, a Foreign Language Press korábbi főszerkesztője. Ugyanakkor sokat számít, ha a téma szakértői összegyűlnek, és együtt konstruktív javaslatokkal állnak elő – tette hozzá.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!