0:05
Főoldal | Rénhírek

Megjelent a Jelentés és Nyelvhasználat

Új szemantikai és pragmatikai tárgyú nyelvészeti folyóirat indult. Magyar nyelven ez az első ilyen vállalkozás.

nyest.hu | 2014. december 3.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszéke és a Pragmatika Centrum elindította a Jelentés és Nyelvhasználat című online tudományos folyóiratot. A folyóirat és annak első évfolyama az interneten szabadon hozzáférhető.

A Jelentés és Nyelvhasználat folyóirat címével és tartalmával a nyelvtudomány két olyan területére, a szemantikára és a pragmatikára irányítja rá a figyelmet, amelyek mára már bebizonyították önálló nyelvészeti kutatási területekként való létjogosultságukat. Ugyan a nemzetközi porondon léteznek szemantikai és pragmatikai témájú cikkeket megjelentető, igen színvonalas folyóiratok, és Magyarországon is vannak elsősorban szemantikával vagy pragmatikával foglalkozó kutatók, kifejezetten szemantikai-pragmatikai profilú magyar nyelvű folyóirat ezidáig nem volt. Egy ilyen folyóirat tehát hiánypótló jellegű is a hazai nyelvészeti kutatásokban.

A szerkesztők két alapvető céllal indították útjára ezt az elektronikus folyóiratot. Egyrészt azért, hogy a hazai és a határon túli nyelvész és érdeklődő, nem nyelvész szakemberek tudjanak hová fordulni, ha ezekhez a tudományterületekhez tartozó tudományos cikkeket magyar nyelven szeretnének olvasni. Másrészt azért, hogy az ország különböző egyetemein többé-kevésbé elszigetelten dolgozó szakemberek magyar nyelvű szakfolyóiratban is olyan publikálási lehetőséget kapjanak, ahol a publikációknak elsősorban a nemzetközi szemantikai és pragmatikai kutatásokban meglévő normákhoz kell igazodniuk. A folyóirattól, csakúgy, mint a szintén a magyar nyelvű szemantikai és pragmatikai kutatások összefogását célzó Pragmatika Centrumtól azt várják, hogy az ezeken a területeken dolgozó hazai és határon túli kutatók jobban megismerhetik majd egymás gondolatait, s ezáltal a tudományos együttműködés lehetőségei is bővülnek majd.

Ezt a kapcsolati bővülést akár nemzetközi szinten is elősegítheti az új folyóirat, hiszen általa nemzetközi adatbázisokba is bekerülnek rövid angol nyelvű információk a publikáló kutatókról s a megjelenő tanulmányokról. A tudományos színvonal garanciáját pedig a szigorú lektorálási folyamat biztosítja: minden beküldött tanulmányt két szakemberrel lektoráltat a folyóirat szerkesztősége, s csak a lektori véleményeknek megfelelő, illetve az azoknak megfelelően átírt tanulmányokat jelentetik meg.

Felhívás

A Jelentés és Nyelvhasználat folyamatosan várja a megjelentetni kívánt tanulmányokat. A folyóirat a gyors megjelenésen (kb. 2–3 hónapos átfutási idő) kívül a tanulmányok elektronikus azonosítóval való ellátását, és így a közvetlen és pontos idézhetőséget, a cikkek folyamatos archiválását (SZTE contenta repozitórium, EPA, JSORE) és nemzetközi tudományos adatbázisokban (DOAJ, ERIH, Google Scholar, EBSCO) való megjelenítését is biztosítja. A cikkek benyújtásának feltételeiről és körülményeiről a folyóirat honlapján találnak az érdeklődők további információkat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!