0:05
Főoldal | Rénhírek

Maja hercegi sírt tártak fel

Maja herceg sírját találták meg Mexikóban a Bonni Egyetem régészei, akik Nikolai Grube professzor vezetésével Campeche-tartományban négy éve végzik Uxul maja város feltárásait.

MTI | 2012. augusztus 1.

Tavaly fedezték fel Uxul főterén a királyi palotaegyüttest. A 120 méterszer 130 méteres komplexum legkevesebb tizenegy különálló épületből és öt udvarból állt. Az építkezést Kr.u. 650 körül fejezték be, akkor, amikor a szomszédos Calakmulban uralkodó Kaan-dinasztia kezdte kiterjeszteni hatalmát Uxulra, az eredetileg kis, független városállamra. A város központjában lévő épületek hűen tükrözik a nagyhatalom politikai és katonai terjeszkedését. A Kaan-dinasztia befolyása 705 után csökkenni kezdett, majd egy helyi uralkodócsalád jutott hatalomra. Uralmuk néhány nemzedéken át tartott, a 9. század elején viszont Uxul elnéptelenedett olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

Az idei ásatások során a K2 jelű épület déli szobái alatt, másfél méteres mélységben rábukkantak egy maja sírkamrára, amelyben egy fiatal férfi aludta örök álmát. Az elhunytat a hátára helyezték, kezeit a hasán kulcsolták össze, köréje pedig négy cseréptálat és öt cserépkupát helyeztek. Az igen jó állapotban fennmaradt edények némelyike gazdagon díszített.

::adbiox::7::

Nikolai Grube professzor tájékoztatása szerint az egyik kupa felirata azt tudatja, hogy egy fiatal férfi/herceg ivóedénye, de egy másikon is szerepel a fiatal férfi vagy herceg említése, az utalások azonban nem adnak semmiféle támpontot az elhunyt kilétére. A sírkamra elhelyezkedése és az olyan státuszszimbólumok hiánya, mint a jáde-ékszerek arra utalnak, hogy a fiatalember, noha az uralkodócsalád tagja volt, nem tartozott a trón várományosai közé. Az egyik edényen szereplő dátum 711-re utal, vagyis az ifjú herceg halála és a sírkamra építése a 8. század első-második évtizedére tehető.

A kivételesen jó állapotban fennmaradt kerámiáknak köszönhetően a sírkamra a maja alföld legjelentősebb felfedezései közé sorolható” – hangsúlyozta Nikolai Grube professzor.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!