0:05
Főoldal | Rénhírek

Kulcskérdés a hivatalos nyelv ügye

Központi kérdéssé lépett elő az angolnak mint hivatalos nyelvnek a kizárólagossága Puerto Ricóban, ahol az amerikai republikánusok vasárnap tartanak előválasztást annak eldöntésére, ki legyen pártjuk nevében a hivatalban lévő elnök kihívója.

MTI | 2012. március 18.

Rick Santorum a kampányában azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok teljes önkormányzattal rendelkező társult államában az angolnak kell lennie a hivatalos nyelvnek, amennyiben el akarja nyerni a tagállami státust. A karibi entitásban, amelynek hivatalos neve Puerto Rico Közösség, az ott lakók novemberben tartanak népszavazást arról, hogy csatlakozzanak-e az Egyesült Államokhoz, váljanak függetlenné, avagy maradjon fenn a jelenlegi állapot. Eszerint Puerto Rico az USA teljes önkormányzattal rendelkező társult állama.

Mitt Romney úgy foglalt állást, hogy az amerikai állami státus elnyerésével kapcsolatban nincsenek előfeltételei. A négymilliós lakosságú Puerto Ricóban az angol és a spanyol egyaránt hivatalos nyelv.

Santorum kampánystábja köpönyegforgatással vádolta meg Romney-t, aki korábbi vitákban állást foglalt az angol nyelv kizárólagos hivatalossága mellett Amerikában. A volt massachusettsi kormányzó azzal vágott vissza, hogy álláspontja szerint az angol a szövetségi kormány hivatalos nyelve kell, hogy legyen, de nem támasztaná előfeltételként Puerto Ricóval szemben a spanyol használatának megszüntetését.

A közvélemény-kutatások szerint a Puerto Rico-i előválasztás favoritja Romney. A megmérettetésen 20 olyan küldött mandátumáról születik döntés, aki a Republikánus Párt augusztusi országos konvencióján szavazni fog a hivatalos elnökjelölt személyéről.

Missouriban szombaton folytatódtak a csütörtökön megkezdett, 9 napon át tartó jelöltállító gyűlések (caucusok). Az államban február 7-én előválasztást tartottak, de az pusztán erőfelmérés – a helyi nyelvhasználat szerint „szépségverseny” – volt. A télen megtartott, nem kötelező érvényű szavazáson Santorum a voksok 55 százalékát kapta, ami azonban alighanem meghatározza a caucusok kimenetelét is.

A republikánusok előző, múlt keddi előválasztási fordulójában Santorum Alabamában és Mississippiben, Romney pedig Hawaii államban és Amerikai Szamoában győzött. A CNN legutóbbi, nem hivatalos összesítése szerint Romney eddig összesen 498, Santorum 239,  Newt Gingrich 139, Ron Paul pedig 69 támogató szavazatra számíthat az augusztusi országos konvención. Romney-nak 18, Santorumnak 10, Gingrinchnek 2 államban sikerült nyernie, Paulnak pedig egyben sem.

A jelöltállítási küzdelem következő fordulóját kedden Illinois államban, Barack Obama „hátországában” fogják megrendezni, ahol 66 delegátus megszerzése a tét. A Rasmussen Reports felmérése szerint Romney támogatottsága itt 41 százalékos, Santorum 32 százalékával szemben. Jövő szombaton viszont a 20 küldöttet delegáló Louisianában lesz előválasztás, ahol Santorum az esélyes.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!