0:05
Főoldal | Rénhírek

Az USA már nem angol - teljesen

30 év alatt megtriplázódott a spanyol anyanyelvűek száma az USA-ban; számuk gyorsabban nő, mint az ország lakossága.

nyest.hu | 2010. április 30.

1980-ban még csak 11 millió spanyol anyanyelvű lakosa volt az Egyesült Államoknak, 2007-re viszont a számuk már elérte a 34,5 milliót, tehát összesen mintegy 211 százalékkal gyarapodott a számuk. Ez talán érzékelteti, hogy miért mindennapi téma az USA belpolitikájában a nyelv kérdése; mint például az, hogy mostanában Georgia és Alabama államaiban a vezetői engedély megszerzését az angol nyelvhez akarják kötni.

Ugyanezen időszak alatt általában a nem angol anyanyelvűek száma is megduplázódott, ami azt jeleni, hogy négyszer gyorsabban nőtt a számuk, mint az ország természetes szaporulata a sifynews egy riportja szerint. Jelenleg az öt év feletti amerikai lakosság 20 százaléka nem az angol nyelvet használja otthonában – ám túlnyomó többségük saját megítélésük szerint nagyon jól beszél angolul is.

A spanyol nyelvet Texas, Kalifornia és Új Mexikó államaiban beszélik legnagyobb számban, a szláv anyanyelvűek száma leginkább New York környékén nőtt, a kínai nyelv pedig Kaliforniában, New Yorkban és Massachusettsben válik egyre népszerűbbé.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!