0:05
Főoldal | Rénhírek

Kötelezővé tenné az angoltanítást a szlovák kormány

Kötelezővé tenné az angol nyelvet az általános- és középiskolában a szlovák kormánykoalíció.

Edupress | 2010. augusztus 3.

Kötelezővé tenné az angol nyelvet az általános- és középiskolában a szlovák kormánykoalíció.

A javaslat kritikusai szerint azonban nincs elegendő nyelvtanár a tervek megvalósításához, illetve a szülők és a diákok szabad választásának jogát is sértené az új szabályozás – írja a bumm.sk híre alapján a hvg.hu.

Ugyan még a kormány javaslata kapcsán nem határozta meg, mely évfolyamtól tenné kötelező az angol nyelv oktatását az általános iskolákban, a bumm.sk híre szerint a harmadik osztályától indulna az angoltanítás. Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter javaslatának kritikusai szerint azonban a terv sérti a szülők és a gyermekek szabad választáshoz való jogát, illetve hiányzik a megvalósításhoz szükséges megfelelő számú angoltanár is. A tanárképzést követően ugyanis a hallgatók többsége az iparban, vagy más szektorban helyezkedik el, az átképzés lehetősége pedig pénzhiány miatt aligha volna megvalósítható.

A Szlovákiában tanuló diákok harmadik osztálytól tanulnak idegen nyelvet, melyet követően hatodik osztályban választják ki a másodikat. A rendszert két évvel ezelőtt alakította át uniós ajánlásra Ján Mikolaj akkori oktatásügyi miniszter.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!