Korgó gyomorral okosabbak vagyunk?
Az éhségérzet javítja az emlékek bevésődését egy japán kutatók által muslicákon elvégzett kísérlet szerint.
A kísérlet folyamán éhes és jóllakott muslicák egy-egy csoportjának viselkedését hasonlították össze. Mindkét csoporttal megszagoltattak mintát, majd áramütést mértek rájuk. Másnap két szagmintát adtak a rovaroknak, amelyek közül az egyik az előző nap bemutatott, a másik pedig egy attól eltérő volt. Az éhes ecetmuslicák 70 százaléka elkerülte a korábban áramütéshez vezető szagot, a megetetett egyedek azonban nem differenciáltak a két minta között.
A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az éhes rovarok testében esett a cukorszint csökkentéséért felelős hormon mértéke. Ennek hatására az agyukban fehérje szabadult fel, ami javította memóriájukat. A kísérlet során szélsőséges éhezésnek – több mint 20 órás élelemmegvonásnak – kitett egyedek emlékezőképessége ugyanakkor romlott.
A Tokiói Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja szerint a pénteken az amerikai Science tudományos folyóiratban publikált eredményeik fényt deríthetnek az emlékezet működésére, és azok emberekre is érvényesek lehetnek, bár azt is hozzátették, hogy ennek megállapításához további kísérletek szükségesek.