0:05
Főoldal | Rénhírek

Kinyomtatható családi házak?

Az épületnél is magasabb gép betonból húzná fel rétegenként a számítógépen megtervezett házat, közben a víz- és villanyvezetékeket is beépítené a falakba.

MTI | 2012. augusztus 14.

„Háromdimenziós óriásprinterrel” segítene a harmadik világ lakásproblémáin Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kalifornia Egyetem mérnökprofesszora: az általa bemutatott modell 20 óra alatt képes felhúzni egy komplett házat. A hatalmas, magánál az épületnél is magasabb „printer” sajátos technológiai-öntési módszerrel betonból húzná fel rétegenként a számítógépen megtervezett házat, közben a víz- és villanyvezetékeket is beépítené a falakba, csupán az ajtókat és ablakokat kellene utólag behelyezni – olvasható a Yahoo.com hírportálon megjelent cikkben.

Az eljárás rendkívül költséghatékony, gyors és a robottechnológiának köszönhetősen a falak festését és a csempézést is meg lehet oldani vele. A professzor beszámolója szerint egész lakótömbök is építhetők három dimenziós printerrel, ami nem azt jelenti, hogy a lakásoknak egyformának kellene lenniük, hiszen – mint hangsúlyozta – csupán a számítógépes terven kell változtatni az egyéni jelleg megteremtéséhez.

A mérnök úgy véli, hogy a módszer katasztrófa sújtotta területeken a gyors újjáépítéshez, a harmadik világ nyomornegyedeinek felszámolásához vagy akár a Holdon és a Marson létrehozandó kolóniák előzetes, ember jelenlétét nem kívánó felállításához is igénybe vehető.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. augusztus 14. 14:58
1 Sigmoid

Lehet hogy naív, de a nyomornegyedek felszámolásához talán elég lenne a helybélieknek építési engedélyt és építőanyagot adni, meg némi szakmai iránymutatást... :)

Legalábbis nem sokkal irreálisabb mint a high tech robotos építkezés, szerintem.