0:05
Főoldal | Rénhírek

Harc az app store-ért

Az Apple 2008-ban kérvényt nyújtott be, hogy lefoglalja az App Store-t saját márkavédjegyének. A Microsoft most megpróbál keresztbe tenni.

nyest.hu | 2011. január 27.

A Microsoft arra hivatkozik, hogy az app store 'alkalmazásbolt' ugyanolyan általános terminus, mint a shoe store 'cipőbolt' vagy a toy store 'játékbolt', és melyet minden olyan vállalat, kormányzat vagy magánszemély használhat, mely alkalmazásokat árul. Ugyanakkor elemzések rámutatnak, hogy az app store kifejezést nem használták azelőtt, hogy az Apple megnyitotta volna saját App Store-ját.

Az Apple a kifejezést úgy definiálja, mint „mobil digitális elektronikai  és más szórakosztató elektronikai készülékek szoftvereit forgalmazó kiskereskedelmi szolgáltatás".

Az app az angol application 'alkalmazás' rövidítése, de nem használják mindenféle alkalmazásra, csupán az érintőképernyős kézi készülékek, ill. az Apple Macbookjának alkalmazásait nevezik így. Ezek közül is inkább az egyszerűbb, egy-egy specifikus feladatot ellátó programok megnevezése. A szót egyébként az Amerikai Dialektológiai Társaság (American Dialect Society) 2010-ben megválasztotta az év szavának.

Mint bloggerek rámutatnak, a Microsoft érvelése azért sem állhatja meg a helyét, mert közszavak is márkavédjeggyé válhatnak. Ezek legszembeszökőbb példái éppen a Microsoft olyan márkavédjegyei, mint a Windows ('ablakok' – holott más operációs rendszerek uis használnak ablakokat) vagy az Office ('iroda', ill. 'irodai alkalmazások csomagja').

Források

Microsoft Fights Apple Trademark On 'App Store'

app

Linguists vote 'app' Word of the Year

“App” voted 2010 word of the year by the American Dialect Society

http://news.ycombinator.com/item?id=2097156

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!