0:05
Főoldal | Rénhírek

A net pörgeti az okostelefon-ipart

Az okostelefonok világpiaci értékesítési száma tavaly megelőzte a személyi számítógép-eladásokat a Canalys piackutató vállalat honlapján közzétett elemzés szerint, a Gartner más kategóriákkal dolgozik, s ezért a következtetései is mások.

MTI | 2012. február 7.

A kiskereskedelem 2011 negyedik negyedévében 158,5 millió okostelefont értékesített világszerte, 57 százalékkal többet a 2010. negyedik negyedévi 101,2 milliónál. A tavalyi éves összes értékesítés ezzel 487,7 millió darabra emelkedett, ami 63 százalékkal haladja meg az előző évi 299,7 milliós értékesítési számot.

Összehasonlításképpen a Canalys statisztikái szerint a globális személyi számítógép eladások tavaly a 2010-eshez képest 14,8 százalékkal emelkedtek 414,6 millió darabra. A táblaszámítógépek rétékesítési száma ezen belül 274,2 százalékkal emelkedett 2011-ben, és részesedésük a teljes forgalomból 15 százalékra bővült.

A Canalys piackutatóval ellentétben a Gartner piackutató vállalat a táblagépeket külön kategóriának tekinti, és nem veszi figyelembe a személyi számítógépek világpiaci forgalmában.

A Gartner piackutató vállalat szerint 2011-ben 352,8 millió személyi számítógépet értékesítettek világszerte, az eladások így mindössze 0,5 százalékkal emelkedtek a 2010-es eredményekhez képest. A tavalyi utolsó negyedévben pedig 1,4 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesítettek mint egy évvel korábban. A Canalys elemzése szerint a táblagépek egyértelműen a netbook számítógépekről terelték el a vásárlói érdeklődést, hiszen miközben minden számítógép kategória értékesítése többé-kevésbé nőtt tavaly, a netbook számítógépeké 25,3 százalékkal 29,4 millióra esett vissza.

A táblagép-eladások elhanyagolható hatást gyakorolnak az okostelefonok értékesítésére, hiszen világszerte folyamatos és számottevő növekedés volt tapasztalható 2011-ben. Az okostelefon eladások személyi számítógép-eladásokat felülmúló száma jelentős mérföldkőnek tekinthető. Az okostelefon alig néhány év alatt a mobiltelefónia legfelső exkluzív piaci szegmensének szánt készülékből tömegcikké nőtte ki magát. Az olcsóbb modellek megjelenése ebben segített ugyan, de a legnagyobb mozgatóerő mégis az internetes böngészés, a tartalomfogyasztás és a mobil alkalmazások és szolgáltatások iránt erősödő fogyasztói igény volt” – mondta Chris Jones, a Canalys alelnöke és vezető elemzője.

A Canalys azonban 2012-re már az okostelefon értékesítések növekedési ütemének lassulását várja, mivel a forgalmazók egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a költségkezelésnek és a nyereségesség növelésének. A korábban agresszív árpolitikával az alsó piaci szegmens meghódítására törekvő olyan gyártók is, mint a Huawei, a ZTE és az LG is egyre fokozódó figyelmet szentelnek a felső piaci szegmenseknek.

Az Apple a tavalyi negyedik negyedévben és a teljes évi értékesítésekben is megelőzte a Nokiát okostelefon eladásokban. Az Apple a negyedik negyedévben 37,0 millió iPhone készüléket értékesített, míg a Nokia 19,6 milliót, 2011 egészében pedig az Apple 93,1 milliót, a Nokia 77,3 milliót.

Tavaly az Android (Google) operációs rendszer 48,8 százalékos piaci részesedést vívott ki magának. A második helyen az iOS (Apple) operációs rendszer áll 19,1 százalékkal a harmadikon a Symbian (Nokia) 16,4 százalékkal, a negyediken a BlackBerry készülékek saját operációs rendszere 10,5 százalékkal. A bada részesedése 2,7 százalék, a Windows Phone részesedése pedig 1,4 százalék volt tavaly.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!