0:05
Főoldal | Rénhírek

Óvjuk laptopunkat, okostelefonunkat!

A laptopok, okostelefonok előnye, hogy gazdájuk bárhova magával viheti őket. Hátrányuk viszont, hogy más is. Elég nyilvános helyen néhány másodpercre felügyelet nélkül hagyni a drága eszközt, és máris lába kél. De ha otthon hagyjuk szeretett eszközeinket, ezek lesznek az elsők, melyeket a betörők magukhoz vesznek. Az eszközök elvesztésénél is nagyobb veszteség lehet a rajtuk őrzött adataink, dokumentumaink elvesztése.

nyest.hu | 2011. július 12.

Szerencsére van ellenszer. A Prey egy szabad forráskódú, ingyen letölthető program, melynek segítségével jó eséllyel fülön csíphetjük a tolvajt. Lopás esetén ugyanis aktiválnunk kell eszközünk követését, és a számítógép a környékbeli wifi-elérési pontok, illetve ha van, az eszközbe épített GPS segítségével meghatározza pillanatnyi tartózkodási helyét. Ha az eszközben beépített kamera is van, akkor megpróbál fényképet készíteni a felhasználóról. Ezen kívül időnként a képernyőn látható tartalmat is megjegyzi (screenshotot készít), így ha szerencsénk van, azt a pillanatot is elkaphatjuk, amikor a tolvaj saját emailjeit olvassa vagy facebook-profilját nézi.

A program tipikusan titokban működik a háttérben, és az internetkapcsolaton keresztül küldi az adatokat. (Telefon esetében sms-t küld.) Amennyiben a tolvaj maga nem csatlakoztatja az internetre, titokban ingyenes wifi-kapcsolatot keres. Letilthatjuk levelezőprogramunkat, töröltethetjük tárolt jelszavainkat, hogy az illetéktelen személy ne férhessen hozzájuk.

De választhatunk más módszert is. Megoldható, hogy lopás után a számítógép zárjon le mindent, és váljon használhatatlanná. Ha a titkos követés helyett rá akarunk ijeszteni a tolvajra, erre is lehetőségünk van. Beállítható, hogy figyelmeztető képernyő jelenjen meg, és hogy a gép szirénázással terelje a figyelmet használójára.

Mikor nem működik?

Természetesen nincs tökéletes módszer, így ez sem az. Ha a tolvaj nem indítja el a telepített rendszert, hanem új rendszert telepít, vagy alkatrészenként használja fel a lopott számítógépet, akkor a módszer nem működik. Ám a legtöbb tolvaj nem gyanítja, hogy friss szerzeményén ilyen biztonsági szoftver működik, így valószínűleg legalább kezdetben a telepített rendszert fogja használni, és jó esélyünk van arra, hogy ezalatt kellő információt gyűjtsünk róla. Különösen szerencsések vagyunk, ha megpróbál személyes adataink között turkálni, hiszen ezalatt mi gyűjthetünk adatokat róla.

Elvben felmerülhet az a lehetőség is, hogy az illető használja ugyan a gépünket, de nem internetezik vele, és ingyenes wifi sincs a közelben, így a gyűjtött adatok soha sem jutnak el hozzánk. Napjainkban azonban ez egyre kevésbé reális.

Természetesen ha ez a módszer elterjed, és több bűnöző is a Prey segítségével bukik le, a tolvajok óvatosabbá válnak és egy új operációs rendszer telepítésével kezdik zsákmányuk használatát. Addig azonban megadhatjuk magunknak az esélyt, hogy visszaszerezzük szeretett vagyontárgyunkat.

Min fut?

A Preyt eredetileg Linuxra és Mac OS-re kezdték fejleszteni, de ma már van Windowsos, sőt, Androidos verziója is. Ennek köszönhetően gyakorlatilag szinte minden elképzelhető kütyüre telepíthető.

Források

A Prey honlapja, letöltés

Prey (software) és forrásai

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. július 12. 15:33
2 Fejes László (nyest.hu)

@nevem senki: A cikk is leírja, mikor NEM működik a módszer. De a tolvajok többsége ma még nem számít arra, hogy ilyen szoftver van a gépre telepítve.

12 éve 2011. július 12. 13:42
1 nevem senki

Ez hülyeség!!!Ettől még ellopható,és egy jó hackker kilövi,és annyi meg egy bambi!Miért néznek ennyire hülyének??.