0:05
Főoldal | Rénhírek

Folyamatosan teret veszít a Windows

A Microsoftnak ugyan még semmi oka panaszra, de a mobil eszközök terjedése egyelőre csökkenti a részesedésüket.

IT café, Dajkó Pál | 2011. január 16.

A Net Applications piackutató felmérései szerint az operációs rendszerek piacán – ha minden számítógépet, vagyis a táblagépeket, az okostelefonokat stb. is hozzávesszük az asztali gépekhez – a Windows részesedése 2010 folyamán folyamatosan csökkent: a 2010. februári mérés szerinti 92,12 százalékról tavaly decemberre már 90,29 százalékra esett vissza, vagyis ha a trend folytatódik, idén év elején valószínűleg történelmi ponthoz érhetünk el, mert 90 százalék alá eshet az arány.

Az elég nyilvánvaló, hogy a még mindig egyeduralkodó Windowsok rosszabb szereplése a mobil eszközök terjedésének köszönhető, mivel ezeknél a gépeknél jelentős mértékű a verseny, az eladott készülékek egyre többje nem Microsoft-programot futtat.

Ugyanakkor az operációs rendszerek verzióit mutató bontásból az is jól látszik, hogy a trend ellenére a Windowsok részesedése még mindig nyomasztóan túlsúlyos, növekvő eladásaikra sem lehet panasz, a sok konkurens program aránya csak töredékszázalékokban mérhető, az eltolódás leginkább az Apple-termékeknek, illetve a felfutóban lévő Androidnak köszönhető.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!