0:05
Főoldal | Rénhírek

Kicsi a nyelv, de fontos lehet

Az angol nyelv mellett fontos annak az országnak a nyelvismerete is, ahová munkavégzés, tanulás vagy házasságkötés miatt kerülnek a fiatalok.

MTI | 2014. augusztus 9.

Politikai, gazdasági, regionális súlya van az olyan együttműködésnek, amely a V4-ek országaiban folyó kis nyelvek oktatásának elősegítését tűzi ki célul – mondta Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója ismertette: a csütörtökön kezdődő kétnapos konferencián tizennégy előadás hangzik el a magyar, a lengyel, a szlovák és a cseh nyelv oktatásáról, a nyelvtanítás nehézségeiről. Az előadók – a tizenkét külföldi szakember mellett – Pécsről, Budapestről, Győrből és Debrecenből érkeztek.

A konferencia résztvevői megvitatják egyebek között azokat a módszertani kérdéseket, amelyekkel motiválhatják a szomszédos népek nyelvének tanulását, egymás kultúrájának megismerését – hangsúlyozta az igazgató. Az angol nyelv mellett fontos annak az országnak a nyelvismerete is, ahová munkavégzés, tanulás vagy házasságkötés miatt kerülnek a fiatalok – emelte ki. Jávor András hozzáfűzte, hogy „az ilyen együttműködés révén a bizalom és a barátság erősödik a négy nemzetben”.

A sajtótájékoztatón részt vett Milán Peprník cseh konzul, Michal Černý, a Budapesti Cseh Centrum igazgatója, Jarosław Bajaczyk, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese is. A lengyel szakember megerősítette: örömmel jöttek a konferenciára, mert fontosnak ítélik a nyelvoktatást a V 4-ek együttműködésében.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!