0:05
Főoldal | Rénhírek

Ki a jó angol?

Fejből kell tudnia a brit nemzeti himnusz első versszakát azoknak a bevándorlóknak, akik fel akarják venni a brit állampolgárságot – legalábbis a brit kormány készülő új „hazafiassági irányelvei” alapján.

MTI | 2012. július 3.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint a brit belügyminisztérium őszre állítja össze azt a tervezetet, amely megszabja, hogy az állampolgárságra pályázóknak mi mindent kell tudniuk és ki mindenkit kell ismerniük.

A készülő állampolgársági tananyagban szerepel II. Erzsébet királynő csakúgy, mint William Shakespeare; Isambard Kingdom Brunel, a 19. század talán legnagyobb brit mérnökzsenije; a Beatles; Lord Byron, a költőóriás; Wellington hercege, a waterlooi győző; Alexander Fleming, a penicillin felfedezője; Edward Elgar zeneszerző és sokan mások. Mindemellett fel kell mondani kívülről a brit nemzeti himnusz, a világhírű God Save the Queen első versszakát.

A The Sunday Times tudomása szerint az új vizsgafelkészítő tankönyv – most első ízben  külön felhívja majd az állampolgárságért folyamodó bevándorlók figyelmét arra is, hogy „történelmileg az Egyesült Királyság keresztény ország”.

A lap szerint kifejezetten az iszlám fundamentalizmusra utal az a kitétel, hogy „a brit társadalomban nincs helye a szélsőségességnek és az intoleranciának”.

A jelenlegi állampolgársági vizsgát még a Munkáspárt vezette előző brit kormány honosította meg 2005-ben. A bírálók szerint azonban a mostani tananyag túlságosan triviális dolgokra összpontosít, például arra, hogy miként lehet szociális ellátásért vagy hitelért folyamodni, hogyan kell leolvasni a gázórát vagy kihez kell fordulni a háztartási hulladék elszállítása ügyében.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció szerint az állampolgársági tanfolyamnak olyan tudásanyagot kell átadnia, amely „a britség lényegét jelenti”; ennek része a himnusz első versszakának kötelező ismerete is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. július 5. 11:12
4 Sigmoid

@El Vaquero: Örülhetnek hogy ennyit sikerült áttukmálni a baloldalukon. Azok már valószínű így is a hisztiroham környékén járnak, képzeld mi lenne ha mondjuk az EGÉSZ himnuszt adták volna fel... :D

11 éve 2012. július 3. 15:12
3 lafoldes

Azért ezzel sok embert nem fognak kiszűrni :-):

God save our gracious Queen

Long live our noble Queen

God save the Queen

Send her victorious

Happy and glorious

Long to reign over us

God save the Queen

11 éve 2012. július 3. 12:15
2 El Vaquero

Belevehették volna, hogy elálló kisujjal kell teázgatni a királynőnél, akinek faszán megy, kaphatna nemesi címet. Esetleg végig elénekelni a My Fair Ladyt. Hülyék ezek, hogy a himnusznak is csak az első versszaka van feladva.

11 éve 2012. július 3. 11:16
1 Sigmoid

LÁJK!