0:05
Főoldal | Rénhírek

Képzőművészetként él tovább a könyv

A nyomtatott könyv jövőjéről szól az a nemzetközi, 61 művész munkáiból álló művészkönyv-kiállítás, amely Gondolatok a könyvtárban címmel nyílik meg szerdán Budapesten, a Ráday Képesházban.

MTI | 2011. augusztus 22.

Orbán György, a Képesház vezetője arról beszélt az MTI-nek, hogy a tárlat szervezői és résztvevői is a papíralapú könyv sorsával foglalkoznak. Meggyőződésük, hogy a biztos túlélés formája a művészkönyv, mert megfelel a sokszorosított grafika formájának és művészi tárgyként tovább él – fejtette ki.

A kiállítás két szervezője és egyben kurátora Széchy Beáta festő, aki 1990-ben alapította a Hungarian Multicultural Center (HMC) nevű nonprofit szervezetet, Budapesten és az Egyesült Államokban, Dallasban él, valamint Szirányi István fotóművész, grafikus, a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának elnöke.

A Vörösmarty Mihály verscímét kölcsönző kiállítás meghirdetése sikeres volt és a téma világszerte jól érthető, mert 30-an jelentkeztek többek között az Egyesült Államok több államából, Németországból, Izraelből, Hollandiából, Angliából.

Részt vesz a tárlaton a HMC idei művészrezidens programjának 12 alkotója, köztük kanadai, brazil, dél-koreai művész és 11-en olyanok, akik könyv témájú videómunkákat mutatnak be.

A nyolc magyar kiállító – Barabás Márton, Kelecsényi Csilla, László Bandy, Lengyel András, Pataki Tibor, Sóváradi Vali, Széchy Beáta és Szirányi István – kivétel nélkül a művészkönyv-alkotók társaságának tagja.

Pataki Tibor Munkácsy-díjas grafikusművész régóta foglalkozik művészkönyv-alkotással, és ahogy az MTI-nek elmondta, grafikai könyvmetszetekkel lesz jelen a tárlaton. A résztvevők többsége is kis méretű grafikai munkákat hoz és objekteket, mint például a nyitott könyvbe bemetszett, szénből faragott madár.

Orbán György könyvekkel is foglalkozó szakemberként reméli, hogy a megnyitó után a művészekkel beszélgetés kezdődik a papíralapú könyv sorsáról.

A kiállítás szeptember 11-ig tart nyitva a Ráday Képesházban.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!