0:05
Főoldal | Rénhírek
Az év madara is gyanúba keveredhet

Kémnek nézték, nem madárnak

Izraeli kémnek véltek egy döglött európai vándormadarat egy török faluban, és a nyomozásba egy ponton még a terrorelhárítás is bekapcsolódott.

MTI | 2012. május 17.

A hírszerzőnek nézett madár, egy méhfaló gyurgyalag egyik lábán fémgyűrű volt Izrael felirattal. Az állat élettelenül hevert egy mezőn Törökország délkeleti részén, Gaziantep városának közelében, amikor rábukkantak a falusiak. Azt nem tudni, hogy átfutott-e agyukon, vajon van-e olyan ország, amely kémein feltünteti kilétét, de azt igen, hogy gyanúsan nagynak találták a madár csőrén a légzőnyílásokat és úgy vélték, mikrocsipet építhetett bele az izraeli titkosszolgálat.

A falusiak értesítették a rendőrséget, az meg a kémelhárítást, míg végül a török mezőgazdasági minisztérium helyi hivatalának szakértői alaposan megvizsgálva, „rehabilitálták” a döglött gyurgyalagot mondván, nem kém volt, hanem ártatlan. Elmagyarázták, hogy gyakori gyakorlat madarak megjelölése gyűrűvel, hogy követhető legyen vándorlásuk.

Figyel...
Figyel...
(Forrás: Wikimedia Commons / Alkarin / CC-BY-SA-2.5)

A minisztérium egy tisztségviselője a BBC sajtóorgánumnak elmondta, hogy nem kis erőfeszítésbe került, míg sikerült a helyi rendőröket meggyőzni arról, hogy a madár nem fenyegeti a nemzetbiztonságot.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. május 18. 21:19
2 Roland2

A hír ( elképzelt ) kurucinfós változata :

"Új módszerrel kémkednek a zsidók

Kisebb riadalmat keltett egy madár teteme Törökországban,amit Gaziantep városától nem messze találtak. A méhfaló gyurgyalagot több helyi lakos is izraeli kémnek vélte,amit a madár lábán lévő Izrael feliratú fémgyűrűvel,valamint az általuk gyanúsan nagynak talált légzőnyílásaival - melybe szerintük az izraeliek mikrocsipet rejtettek - indokolták.A hatóságok a madár behatóbb vizsgálatakor viszont semmi gyanúsat nem találtak ( vagy csak nem akartak pánikot kelteni - a szerk. ) Megbízható forrásunk alapján azonban mégis jobb lesz,ha török testvéreink nyitva tartják a szemüket :informátorunk szerint az izraeli titkosszolgálat olyan harceszközt fejlesztett ki,mely lehetővé teszi,hogy ügynökei gyurgyalagnak álcázzák magukat.Az említett gaziantepi bevetés lett volna az első akció,azonban valami rosszul sült el,és az ügynök halálával végződött.Információink alapján a gyurgyalag eredeti neve Jichak Goldstein volt,32 éves,nőtlen,tel-avivi származású. Azt tanácsoljuk olvasóinknak,jól gondolják meg eztán,miről is beszélnek egy gyurgyalag, vagy ne adj' isten egy galamb vagy veréb jelenlétében."

11 éve 2012. május 18. 12:46
1 doncsecz

Ehhez hasonló muris eseteket gyűjthetne még a nyest a múltból és jelenből egyeránt