0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem éri meg felbosszantani

Mi, emberek, felismerjük rég nem látott osztálytársainkat, ismerőseinket és barátságosan, vagy éppen barátságtalanul üdvözöljük őket. De hogy van ez az állatoknál? Rendelkeznek-e hosszú távú memóriával például a birkák vagy mondjuk a madarak?

Vidacs Júlia | 2012. április 24.

Nemcsak az elefántoknak van legendásan jó emlékezetük. Régóta ismert, hogy a birkák két év után is felismerik a társaik „arcát”, de a medvefókák akár négy évig is képesek emlékezni az anyjuk hangjára.

A Washingtoni Egyetemen egy korábbi, varjakkal végzett kísérletből kiderült, hogy a madarak felismerték az őket fenyegető emberek arcát több év után is. A kísérlet során a kutatók fogságba ejtettek, meggyűrűztek, majd elengedtek 15 madarat, ezek akár öt évre visszamenőleg is felismerték a „bántalmazóikat”: ellenségesen károgtak rájuk és a társaikat is ellenük uszították.

A Bécsi Egyetem és a Konrad Lorenz Kutatóállomás biológusai, Markus Böckle és Thomas Bugnyar a hollók emlékezőtehetségét vizsgálták. Tizenhat madarat neveltek fel, amelyeket később állatkerteknek ajándékoztak. Három év elteltével megvizsgálták, hogy az állatok felismerik-e hangjuk alapján egykori társaikat.

A kísérletekből kiderült, hogy a hollók különbséget tudtak tenni ismerős és ismeretlen között: a régi ismerős hangjára máshogy reagáltak, mint az ismeretlen fajtársukéra. Sőt, az ismerős károgásra adott reakciókból arra következtettek, hogy az állatok emlékeztek, hogy a hang baráthoz vagy ellenséghez tartozik. Ha olyan társukat hallották, akivel rossz viszonyban voltak, mélyebb hangon és „durvább hangnemben” válaszoltak. Ahogy a szarvasoknál a mélyebb bőgés nagyobb és erősebb állatot feltételez, úgy a hollóknál is az erőfölény fitogtatása ilyenkor a cél.

Holló
Holló
(Forrás: Wikimedia Commons / Franco Atirador / GNU-FDL 1.2)

Ez a kutatás csak három éven keresztül folyt, de ez az idő csak töredéke a hollók életidejének – ami 25-30 év is lehet –, ezért feltételezhető, hogy ezek a madarak akár hosszabb távon is képesek megjegyezni társaikat és a hozzájuk fűződő viszonyt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. április 24. 11:58
1 doncsecz

Az elefántoknak ha jól tudom bámulatos memóriájuk van, a legjobb az egész világon. Pontosan megjegyeznek mindent és hosszú idő elteltével is képesek visszaemlékezni rá. Egy kis madárkával ha találkoznak, ugyanazt képesek felismerni hosszú idő eltelte után is.