0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi a közös Elvis Presleyben és Lou Reedben?

Holland kutatók az amerikai Lou Reed rockzenészről neveztek el egy egész póknemzetséget, míg Elvis Presley egy új faj névadója lett. A kutatás molekulárbiológiai adatok segítségével próbálta tisztázni a bikapókfélék rokoni viszonyait.

MTI | 2012. június 3.

A Loureedia annulipes az Izrael déli részén elterülő Negev-sivatag homokdűnéiben honos – derül ki a hollandiai Centre for Biodiversity Naturalis kutatóintézetben dolgozó Jeremy Miller és csapata írásából. A névválasztást a The Velvet Underground rockegyüttes ihlette, amelynek Lou Reed társalapítója volt az 1960-as években. A föld alatt élő pók külseje ugyanis bársonyra emlékeztet – fejtették ki a kutatók a ZooKeys című szaklapban.

Munkájuk során a biológusok egy új pókfajt is azonosítottak. A Zimbabwében élő állatnak adott Paradonea presleyi névvel Miller és társai a Király előtt tisztelegtek – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Itt is szerepet kapott a bársonyosság: Presleyt ugyanis különösen gyakran ábrázolták úgynevezett black velvet (fekete bársony) festményeken. Ezek a képek bársonyos fekete háttér előtt mutatták a művészek idealizált portréit.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!